Hlavní obsah

Je bizarní, když každý patnáctý učitel je ředitelem školy, kritizoval Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) opět kritizoval přehršle malých škol a obhajoval svůj návrh zákona, podle nějž by se v menších obcích měl počet škol se samostatným vedením snížit. Podle něj není normální, aby každý patnáctý učitel byl ředitelem, prohlásil před starosty na celostátní konferenci Sdružení místních samospráv.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

„Máme osm tisíc mateřských, základních a středních škol, což je počet, který je obrovský. Průměrná velikost školy je velmi malá, kdy každý patnáctý učitel je ředitelem školy s právní subjektivitou. To je bizarní situace,“ řekl ministr na konferenci ve Valticích na Břeclavsku. Dodal, že „není divu, že si spousta ředitelů stěžuje na přetížení byrokratickými úkoly“.

Jeho návrh zákona počítá s tím, že pokud by jedna obec zřizovala dvě či více škol, přičemž jedna by měla méně než 200 dětí, přidružila by se k jiné. Obce zřizují zejména mateřské a základní školy a i ty by se měly právně propojovat. Výjimku by měly speciální školy a ty, v nichž se učí cizím jazykem.

Podle ministerských tabulek má až čtvrtina škol méně než padesát dětí a téměř polovinu škol navštěvuje méně než sto žáků. Školy s méně než 200 dětmi tvoří 68 procent celkového počtu.

Sdružení místních samospráv odmítá návrhy na slučování škol i obcí

Věda a školy

Výběr článků

Načítám