Hlavní obsah

Jde to i bez zbytečného obíhání úřadů. Zdravotní pojišťovny se o studentech a důchodcích dozvědí od sociálky

Nejprve sociálku a pak zdravotní pojišťovnu obíhají nebo přes datovou schránku obesílají čerství penzisté, vysokoškoláci nebo nezaměstnaní, aby zdravotní pojišťovna věděla, že za ně bude pojistné platit stát. To se mění. Díky novému systému sdílení informací si už zdravotní pojišťovny budou moci data od České správy sociálního zabezpečení zjišťovat samy. Zatím se na to ale najisto chystají jen některé. Se změnou se počítá hlavně od příštího roku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jeden z žadatelů o předčasný důchod u úřadu v Mladé Boleslavi

Článek

„Skutečnost, že se z nějakého zaměstnance stal od určitého data starobní důchodce, se již nedozvíme od něj, ale přímo od sociálky, automaticky mu přiřadíme příslušnou platební kategorii a začneme pojistné za něj požadovat od státu,“ vysvětlil Pavel Kolář, ekonomický ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny.

„Novopečený důchodce nebude muset nic dokládat, nezačne mu vznikat dluh a pojišťovna nepřijde o peníze,“ dodal.

Hlavní efekt očekává od roku 2025. K Vojenské zdravotní pojišťovně, která systém propojující sociální a zdravotní data vyvinula, se přidala i Revírní bratrská pojišťovna. Systém již testuje i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.

Tisíce prváků musí pojišťovně nahlásit pokračování ve studiu. Zbývá jim jen několik dnů

Domácí

Změna by se tak mohla týkat zhruba 2,5 milionu pojištěnců. Vojenská pojišťovna zastupuje 700 tisíc obyvatel, Revírní bratrská asi 425 tisíc a Česká průmyslová pojišťovna 1,3 milionu.

Ta největší - Všeobecná zdravotní pojišťovna, jež zastupuje 6,1 milionu obyvatel - se zatím připravuje, digitální výměnu dat se státní správou ale prý dlouhodobě plánují. „Do výčtu řešených agend nesporně patří i agendy vedené ČSSZ,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Už teď si pojišťovna vyměňuje data potřebná pro paušální daň u OSVČ. U dalších agend prý dbají ve VZP na stabilní řešení. „Chybně provedená nebo neúplná řešení by měla v konečném důsledku na služby občanům negativní dopad,“ dodala.

Jakékoliv změny dnes musí své zdravotní pojišťovně každý pojištěnec hlásit. Ať už jde o zmíněný nástup do penze, pokračování studia, nebo třeba zapsání se na úřad práce jako nezaměstnaný. Pokud to dotyčný do osmi dnů neudělá, pojišťovna ho na chybějící informace upozorní, a když ani pak nereaguje, začne mu naskakovat dluh.

„To se bohužel stává velice často, protože klienti třeba o této oznamovací povinnosti nevědí nebo na ni zapomenou, případně ji prostě ignorují,“ zdůraznil za vojenskou pojišťovnu Kolář.

Informace, které chtějí pojišťovny od lidí, přitom stát má. Dosud si je ale úřady systematicky nepředávají, což se snaží vysvětlovat tím, že kvůli rozdílným systémům to nebylo možné. Situace se ale pomalu mění, resort zdravotnictví se s ministerstvem práce a sociálních věcí na sdílení dat o občanech dohodly, byť zatím je využívají spíš k dílčím analýzám.

Projekt vojenské pojišťovny, na němž se podílí Česká správa sociálního zabezpečení, to urychlí. Pojišťovna může čerpat vybraná data z databází ČSSZ, ověřit jejich správnost a porovnat je s údaji o pojištěncích, u kterých zanese případné změny.

„Konečným cílem je, aby kterýkoli údaj o občanovi, který má státní správa k dispozici, nemusel tento občan opakovaně sdělovat na jednotlivých úřadech,“ doplnil Kolář. Za projekt získali cenu IDC Digital Future Awards za technologickou inovaci.

Páchali zločin nebo zavinili nehodu a zranili se. Péči budou mít dál hrazenou

Domácí

Výběr článků

Načítám