Hlavní obsah

Jako vzdávat se mercedesu a dostat trabant, zlobí se úřady. Stavební portál pořád není funkční

Vyřídit stavební povolení zůstává i nadále komplikovaným procesem. Portál pro stavební řízení ani po dvou měsících doplňování a oprav systému není bezchybný, což způsobuje potíže jak úředníkům, tak žadatelům. Nefunguje například připojování příloh a žádosti se ztrácejí. Podle uživatelů portál rozhodně není tak intuitivní, jak ministerstvo pro místní rozvoj původně slibovalo.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

Šéfovi resortu Ivanu Bartošovi (Piráti) se přitom krátí čas. Na 10. září byl do Sněmovny zařazen speciální bod a v něm má svůj projekt obhajovat. Během léta sliboval, že se do konce srpna podaří digitální systémy naplno opravit. Před pár dny v pořadu Ptám se já uvedl, že funkce, na které se valila největší kritika, systém už umí.

Ve stejném pořadu vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že Bartoš má na zprovoznění funkcí dva až tři týdny. Na otázku, co bude následovat, odpověděl: „Věřím, že taková situace nenastane.“

Úředníci jsou ale stále nespokojení. „Systém stavebního řízení je velmi nepřehledný a nepřátelský vůči uživatelům ze stavebních úřadů. Něco se vylepšilo, ale stále vše funguje systémem pokus omyl,“ hodnotil po dvouměsíční zkušenosti s novinkou vedoucí odboru výstavby v Mělníku Pavel Průcha.

Hledá se „bypass“ pro stavební řízení. Bartoš uklidňoval nervózní obce i stavebníky

Ekonomika

„V mnoha případech systém označí žádost za vyřízenou už v okamžiku, kdy dojde do podatelny. Problémy hlásí stavebníci, kteří opakovaně podali žádost, ale v systému není. Mají problém s nahráváním dokumentů, zvláště pokud jde o větší projekty a objemnější dokumentace,“ zmínil některé konkrétní vady Průcha. „Je vidět, že ho nezpracovával někdo, kdo by měl zkušenosti s procesem stavebního řízení a bez konzultace s lidmi ze stavební praxe. Zadávání do systému je časově velmi náročné.“

Úředníci pak musí dokumenty zpracovávat ve starém systému a převádějí je do nového, čímž se potřebná doba prodlužuje. Úřady se obávají, že rozhodně nebudou stíhat třicetidenní limit a stavebníci budou podávat stížnosti.

„Systém není spolehlivý, důvěryhodný a nedává jistotu, že se postupuje v souladu se zákony,“ shrnula mluvčí městského úřadu v Třebíči Irini Martakidisová, podle níž nefunguje ani metodická pomoc ze strany ministerstva. „Chyby, na které úřady upozorňovaly na počátku, stále přetrvávají, posun je minimální.“

Podle úředníků není spoleh na doručování písemností, na převod analogových dokumentů do digitální podoby. Podle zkušeností se například stalo, že žadatel vše zadal do portálu stavebníka, ofotil si obrazovku jako důkaz, že vše uložil, ale to bylo to jediné, co mu zbylo, jeho žádost se u příslušného úřadu neobjevila. Navíc někteří žadatelé se zdráhají vstupovat do portálu přes bankovní identitu nebo identitu občana.

„Lidé k tomu nemají důvěru, není jistota, že se ochrání jejich data, a tohle je další riziko, že se objeví všechny jejich osobní údaje,“ řekla jedna z úřednic.

Bartošovi pomáhají řešit problémy se systémem stavebního řízení tři ministři

Domácí

Stejné zklamání panuje i v jižních Čechách. „Do současnosti se nepodařilo nastavit systém takovým způsobem, aby byl přívětivý pro práci úředníků,“ sdělila Novinkám mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje Hana Brožková.

Systém podle oddělení stavebního úřadu Jihočeského kraje nadále postrádá důležité funkce, jako je třeba nahlížení do spisu nebo ověřování dokumentací. Podle úředníků neproběhlo ani jejich dostatečné zaškolení. „Online kurzy nelze považovat za dostatečné proškolení,“ doplnila Brožková.

„Vyvíjí se to, zlepšuje, ale do stoprocentně fungujícího systému to má daleko. Je to už sice lepší, ale rozhodně to nemá jen, jak se říká, mouchy,“ shrnul pro Novinky současný stav zástupce vedoucího stavebního úřadu ve Šternberku na Olomoucku Petr Šenk.

Fiala: Bartoš ve vládě zůstane

Domácí

Ocenil snahu odstraňovat problémy, ale při odstranění jednoho se podle něj hned objeví další s tím související. „Navíc manuál, který nám byl poskytnut, již vzhledem k mnoha změnám nelze prakticky používat,“ konstatoval Šenk.

Hlavním nedostatkem je podle něj pomalost. „Dlouho trvá, než se dostanete k dalšímu úkonu. Navíc každou chvíli nefunguje něco, systém je neintuitivní, vypadává,“ zdůraznil Šenk.

Velké zpomalení systému potvrdila i vedoucí stavebního odboru olomouckého magistrátu Ludmila Marková. „V době největšího vytížení během úředních hodin jsou odezvy na učiněné úkony tak pomalé, že zásadním způsobem omezují práci úředníků při vyřizování žádostí,“ konstatovala Marková.

Podobnou zkušenost mají i v Šumperku. „Kdybych měla použít příměr, tak starý systém bych přirovnala k mercedesu a nový k trabantu,“ řekla Novinkám vedoucí odboru výstavby tamního městského úřadu Monika Paulová. Podle ní jsou úředníci zavaleni starými žádostmi, které se nakupily před prázdninami. „Jde o práci na měsíce.“ V novém systému dělají úředníci podle ní spíše jednodušší věci, jako jsou třeba kolaudace, které nesnesou odkladu.

Pověst Pirátů jako těch nejlepších na IT vzala za své, tvrdí marketéři

Domácí

Související články

Fiala: Bartoš ve vládě zůstane

Průšvih se zaváděním digitálního stavebního řízení nebude stát ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) křeslo ve vládě. Jeho odvolání by problémy...

Výběr článků

Načítám