Hlavní obsah

Jak se stupňoval nátlak před mnichovskou dohodou? S kamerou v archivu Černínského paláce

Praha 1

Černínský palác v Praze na Hradčanech je nejen sídlem ministerstva zahraničních věcí (MZV), budova ukrývá i cenný archiv. Zaměstnanci se tu starají o zhruba 4,5 kilometru archiválií. Ty nejstarší a nejcennější uchovávají v klimatizovaném trezoru na půdě. Patří mezi ně i ty týkající se mnichovské dohody, která se „o nás bez nás“ podepsala přesně před 86 lety. Do útrob archivu jsme se podívali s kamerou.

S kamerou v archivu Černínského paláceVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

Kdo chce do archivu ministerstva, musí až do nejvyšších pater barokní budovy. Zatímco badatelna je zájemcům o historické dokumenty přístupná, do depozitáře, kam se podívala naše kamera, je zaměstnanci běžně nepustí.

„Zajímavé na tom je, že je na půdě. Na tomto paláci byly udělané stavební úpravy tak, aby měl potřebnou nosnost a aby to byla bezpečná stavba. Jsou tady třeba betonové krovy, aby měla parametr protileteckého krytu proti zbraním z úrovně první světové války,“ popisuje při prohlídce vedoucí archivu Helena Balounová.

Archiv sem byl naprojektován za první republiky a dodnes je tu původní vybavení od firmy Trezoria. Z někdejší spisovny je teď hlavní depozitář a v tzv. tajné spisovně se dnes nachází trezor.

Foto: Novinky

Police v trezoru, který je součástí archivu Černínského paláce.

Opomíjeným skvostem ve stínu monumentálního Černínského paláce je jeho zahrada

Tipy na výlety

„Trezor je jediný prostor, který je klimatizovaný, tam ukládáme ty nejstarší a nejvzácnější dokumenty, o které tu pečujeme,“ říká Balounová.

„Třeba tohle je tzv. pařížský archiv, to je aktový materiál z činnosti československé delegace na pařížské mírové konferenci po první světové válce,“ ukazuje na nejbližší historické spisy z období kolem 20. let 19. století.

„A pak tady máme politické zprávy, což byl základní materiál, kterým probíhala komunikace mezi zastupitelskými úřady a mezi ústředím. Byly to jednak ty politické zprávy – pravidelné nebo ad hoc, a pokud něco nesneslo odkladu, tak se to zasílalo telegrafem,“ dodává.

Cesta k Mnichovu: Jak se Goebbelsovy lži staly pravdou

Historie

Ty nejstarší pocházejí zhruba z let 1916. „Jde o tzv. sibiřské archivy, dokumentace činnosti plnomocníků československé vlády na Sibiři,“ vysvětluje. Naopak ty nejnovější jsou zhruba pět let staré.

Mezi archiváliemi jsou i ty související s mnichovskou dohodou, které archiv novinářům představil (některé z nich si můžete prohlédnout v galerii níže). 29., respektive 30. září je tomu přesně 86 let, kdy byl dokument podepsán představiteli Británie, Francie, Itálie a Německa. Kdo se chce o dění těsně předcházejícím přijetí úmluvy dozvědět více, v archivu MZV má jedinečnou příležitost.

„Snažili jsme zde se ukázat ten postupný vývoj v posledních dnech těsně před podpisem mnichovské dohody, snažili jsme se ilustrovat ty narůstající požadavky Hitlera vůči Československu,“ vysvětluje Ivan Dubovický, vedoucí oddělení pro zahraniční spolupráci z odboru komunikace MZV. Zatímco dohodu z roku 1938 řada lidí zná, další dokumenty nejsou veřejnosti zdaleka tak povědomé.

Badatelé si tu mohou prostudovat zprávy i telegramy tehdejšího ministra zahraničních věcí Kamila Krofty, dokumenty od československého vyslance v Londýně Jana Masaryka, vylíčení Hitlerova štvavého projevu proti Československu v berlínském Sportpalastu či zprávu britského premiéra Chamberlaina prezidentu Benešovi o Hitlerově záměru napadnout vojensky Československo.

Foto: Novinky

Badatelna archivu

„Já bych zdůraznil například godesberské memorandum, které Hitler vydal po jednání s Chamberlainem v Bad Godesbergu a v podstatě s tímto memorandem smetl tzv. anglo-francouzský návrh na řešení krize v Československu. Naprosto přesáhl veškeré návrhy, na kterých se domluvil s Brity a Francouzi, a položil Československu nepřijatelné požadavky. Proto také reakce Československa ústy tehdejšího našeho vyslance Jana Masaryka bylo rezolutní odmítnutí těchto požadavků,“ zmiňuje Dubovický.

Každá taková historická událost má podle něj určité analogie i se současností. „Ty paralely se dají interpretovat na obě strany, ale mnichovská dohoda je takovým příkladem, jak pod záminkou ustupování jednomu agresorovi se ve snaze zachránit mír k tomu míru nedospělo. A naopak to všechno vyústilo v největší válečný konflikt 20. století,“ uzavírá.

MZV: Proč je i dnes důležité mluvit o Mnichovu?

  • Nejen naše vlastní historická zkušenost mluví jasně - ústupky agresorům nikdy válce nezabránily. Nefungovaly v roce 1938 v Mnichově, nefungovaly před deseti lety v Minsku a nefungovaly by ani nyní na Ukrajině.
  • Mnichovská dohoda měla podle velmocí přinést mír. Vedla však k nejhorší válce lidské historie.
  • Nyní jsme svědky stejných signálů, jako vysílalo nacistické Německo v roce 1938. Hitler „sliboval“, že pokud dostane Sudety, vše skončí, výsledkem byla okupace celé Evropy.
  • Jakékoliv ústupky agresorovi jej posilují. Jsou faktickým odkládáním jeho dalších agresivních válek.
  • Světové demokratické velmoci se tehdy nedokázaly včas postavit na odpor.
  • Necháme-li V. Putina překreslit hranice na Ukrajině, vybízíme ho tím, aby překreslil další hranice.

Zdroj: zkráceno z textu MZV

Foto: Novinky

Pečetidla konzulátů v Opavě a Liberci

Loretánské zvonky lákají na prohlídku pokladů nezměrné ceny

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám