Hlavní obsah

Inspekce: Na Jurečkově večírku se pilo pivo a víno v pracovní době

Vánoční večírek na ministerstvu práce a sociálních věcí, který probíhal v době střelby na filozofické fakultě, si vzal na paškál i Státní úřad inspekce práce. A zjistil, že na ministerstvu se porušil zákon i interní předpisy, protože zaměstnanci na večírku, který začal v půl čtvrté, pili alkohol v pracovní době.

Foto: Mapy.cz

Sídlo ministerstva práce a sociálních věcí v Praze

Článek

„Služební doba zaměstnancům nebyla ukončena v den konání vánočního setkání v 15.30 hodin, ale zaměstnanci se zúčastnili zahájení vánočního setkání a poté střídavě vykonávali práci v kancelářích a opětovně se vraceli na vánoční setkání,“ uvedl ve čtvrtek server iRozhlas.cz, který získal protokol o inspekci. Pracovní doba je na ministerstvu pružná, od 6 hodin do 20 hodin.

Na vánočním večírku se pilo pivo a víno. „Z vyjádření zástupkyně kontrolované osoby vyplynulo, že na vánočním setkání byly zaměstnancům k dispozici alkoholické nápoje – pivo a víno,“ uvedla inspekce.

Státní inspekce proto došla k závěru, že ministerstvo porušilo zákonné předpisy. „Kontrolovaná osoba v daném případě nevytvořila bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, neboť umožnila požívání alkoholických nápojů a současně umožnila zaměstnancům pobyt na pracovišti pod vlivem alkoholických nápojů,“ shrnuje své zjištění.

Anketa

Považujete za závažný prohřešek, že se zaměstnanci MPSV mohli během vánočního večírku napít piva a vína, přestože jim oficiálně neskončila pracovní doba?
Ano
87,6 %
Ne
12,4 %
Celkem hlasovalo 10193 čtenářů.

Pražský inspektorát, který má případ na starosti, by měl nyní zahájit s resortem přestupkové řízení a může vyměřit pokutu 10 až 50 tisíc korun.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už dříve uvedlo, že výsledek kontroly plně respektuje. „A proto se vzdalo práva na podání námitek. Jsme připraveni i nadále inspektorátu práce poskytovat veškerou součinnost v rámci navazujícího správního řízení,“ uvedl mluvčí resortu Jakub Augusta.

Případ má i politickou dohru. Ministr práce a šéf lidovců Marian Jurečka čelil kritice, a to i ve vlastní straně, kvůli tomu, že večírek kvůli střelbě ihned neukončil a nestavěl se zpočátku ke kauze čelem. Spolustraníci se ho sice nakonec zastali, ale Jurečka přislíbil, že když se lidovcům nebude dařit ve volbách, tak už na podzim nebude obhajovat předsednické křeslo. Což se zřejmě stane, protože v eurovolbách KDU-ČSL obhájila jen jedno křeslo místo dvou. A lidovci se už začali rozhlížet po novém lídrovi.

Lidovci už hledají náhradu za Jurečku

Domácí

Výběr článků

Načítám