Hlavní obsah

I pěticentimetrové kroupy. Českem prochází silné bouřky

Velmi silné bouřky už procházejí přes Jihomoravský a Olomoucký kraj dál na sever a východ republiky. Kolem třetí hodiny se vyskytla supercela na Slavonicku a Jemnicku, přišlo i krupobití. Udeřit mohou bouřky velmi silně v noci na pondělí na Moravě, kde hrozí i lokální záplavy.

Aktuální radarová data ČHMÚVideo: ČHMÚ

Článek

„Velmi silné bouřky se zkonsolidovaly do linie, která postupuje přes Moravu dále k východu. Lokálně se v jejich rámci vyskytují nárazy větru i ke 100 km/h, s kroupami kolem 4 cm a intenzivními srážkami,“ upozornili meteorologové.

Foto: ČHMÚ

Přechod bouřek přes Česko 30. 6. 2024

Kolem 17. hodiny se silné bouřky vyyskytovaly na Prostějovsku a Konicku.

„Nejvyšší pravděpodobnost, že dojde k překročení 1. SPA (stupně povodňové aktivity), je v povodí horní Moravy a Odry,“ varovali ráno meteorologové.

Bouřky ve Švýcarsku a Francii zabíjely, je hlášeno nejméně sedm mrtvých

Zahraniční

Od nedělního odpoledne do pondělních ranních hodin platí výstraha před silnými a velmi silnými bouřkami pro východní část Moravy.

Napršet může 50 mm, na některých místech i 70 mm, varuje výstraha. Objevit se mohou i kroupy o velikosti tří, někde dokonce pěti centimetrů a silné nárazy větru. Na západě budou tyto jevy slabší.

Bouřka doprovázená kroupami se už prohnala kolem Nového Města na Moravě a Nového Města nad Metují.

Několikacentimetrové kroupy hlásí i lidé z Slavonic na Jindřichohradecku v Jihočeském kraji nebo Českého Meziříčí na Královéhradecku.

K vylití řek a lokálnímu zatopení polí i obydlí může dojít v místech, kde byla půda po deštích ještě dostatečně nasycená.

Fotografie krup, bouřek nebo videa přívalových dešťů přímo z terénu můžete posílat na redakce@novinky.cz

Přívalové deště a bouřky udeří už odpoledne. Hrozí třícentimetrové kroupy a rozvodnění řek

Počasí

Výběr článků

Načítám