Hlavní obsah

Hygienička varuje před zrajícím sýrem z Rakouska. Hrozí ošklivá infekce

1:52
1:52

Poslechněte si tento článek

Zakoupených měkkých zrajících sýrů zvaných Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur by se měli lidé raději zbavit a neměli by je jíst, pokud nechtějí riskovat, že onemocní listeriózou. Vzorky této bakterie ve výrazně vyšší koncentraci odhalila ve výrobcích kontrola. Hlavní hygienička Barbora Macková proto před konzumací těchto sýrů varuje.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Měkký zrající sýr Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur, před jehož konzumací hygienička varuje.

Článek

Výstraha se týká zrajících sýrů, které jsou baleny jednotlivě, jejich hmotnost je 290 gramů, šarže 4507 s uvedeným datem spotřeby do 18. ledna 2025. Výrobcem je rakouská společnost Wilder Käser.

O zdravotní nezávadnosti měli někteří kupující pochyby. Obrátili se proto na hygieniky a veterinární správu, jejichž pracovníci šli sýry zkontrolovat. Původně mělo jít o produkty s jiným datem spotřeby a šarží, k dispozici už ale nebyly, a tak se kontrola podívala na sýry, které zrovna na pultech ležely.

Laboratorní rozbor ukázal výrazné překročení limitu pro přítomnost bakterie způsobující listeriózu. Ta v nejlehčí formě připomíná chřipku - nemocní jsou malátní, bolí je hlava, mají horečky, někdy i zánět středního ucha nebo zánět močových cest.

„Při těžké formě onemocnění ale dochází k zánětu mozku a mozkových plen a celkové sepsi,“ varuje hygienička Macková. Zvlášť riziková je choroba pro malé děti, těhotné, seniory nebo chronicky nemocné.

Příznaky se mohou objevit do jednoho až čtyř týdnů po konzumaci vadných sýrů. V takovém případě je nutné vyhledat lékaře.

V zatopené ostravské části Přívoz byla žloutenka, hrozbu rozšíření nákazy má zastavit očkování

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám