Hlavní obsah

Hygienici kontrolovali stánky na Vysočině. Pochybení zjistili u většiny provozovatelů

Telč

Na to, jak hygienická nařízení dodržují během letních prázdnin provozovatelé stánků s rychlým občerstvením, jsme se zajeli podívat přímo s hygienickou stanicí Kraje Vysočina. Jak prodejci dopadli a jaké jsou jejich nejčastější prohřešky? Na to odpoví videoreportáž Novinek.

Na Vysočině narazili hygienici na pochybení u většiny provozovatelůVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Na sedmnáctidenní akci Prázdniny v Telči každoročně dorazí tisíce návštěvníků, kteří se zde většinou stravují ve stáncích s rychlým občerstvením. Proto na akci vyrazili také hygienici z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Během jednoho dne zkontrolovali jedenáct tamních stánků. „Tradičně se na tomto festivalu shromažďuje velké množství návštěvníků, takže při kontrolách chceme předejít problémům, které by mohly vzniknout při nedodržování hygienických podmínek,“ sdělila Novinkám tisková mluvčí vysočinské hygienické stanice Jana Böhmová.

Kontroly zkoumají v zásadě provozní a osobní hygienu. Jde hlavně o správnou manipulaci a ukládání potravin. „Jakým způsobem jsou pokrmy vydávány, zda má personál přístup k tekoucí vodě, používá ochranné pomůcky, v jaké čistotě je provozovna udržována, zda jsou čisté pracovní plochy a pomůcky,“ vysvětlila Böhmová.

Hygienici začali sledovat vodu ke koupání. Lidé si ji mohou otestovat i sami

Domácí

Hygiena se zaměřuje také na plnění informační povinnosti, tj. pokud prodejce nabízí alkoholické nápoje nebo tabákové výrobky, musí být stánek označen informací, že se tyto produkty nesmí prodávat osobám mladším 18 let.

Kontroly probíhají na akci každoročně a podle Böhmové se většinou opakují i provozovatelé, jsou tedy ve většině případů zvyklí a připravení. I proto tentokrát k závažným pochybením nedošlo.

Foto: Novinky

Správně vyplněná dokumentace bývá nejčastějším kamenem úrazu.

Drobnější pochybení hygienici zjistili u stánku, který prodává toasty. V tomto případě řešili nápravu výzvou. „Moje hloupost, nechal jsem si doma analýzu rizik, ale pošlou mi výzvu, já to doplním a bude všechno v pořádku,“ řekl Novinkám provozovatel stánku Matěj Vrbiniak.

Obdobný problém našla kontrola hned u vedlejšího provozovatele, který má v sortimentu běžné pouťové pokrmy jako nakládané buřty, hermelín či grilované kuře.

„V tomto stánku byly zjištěny drobnější nedostatky v dokumentaci. Tyto bude muset provozovatel napravit. Zároveň bylo v jednom případě zjištěno, že pokrmy nebyly uchovávány v nádobě, která je k tomu určena,“ doplnila mluvčí hygienické stanice.

Tři stánky bez závad

„Z jedenácti kontrolovaných stánků s rychlým občerstvením v Telči byly tři bez závad. V ostatních případech se jednalo o drobnější pochybení. Provozovatelé byli vyzváni k doplnění a doložení dokumentace. Na základě toho bude rozhodnuto o případných sankcích,“ informovala mluvčí krajské hygienické stanice.

V případě drobnějších nedostatků může být udělena pokuta v řádu několika tisíců, pokud se ale jedná o závažné pochybení, může být nařízena likvidace potravin. „Takové pochybení jde do správního řízení a tam už provozovateli hrozí pokuta několika desítek tisíc korun,“ dodala Böhmová.

Foto: Novinky

Kontroly trvají běžně několik hodin, záleží však na konkrétních stánkařích a jejich připravenosti.

S kvalitou a nabídkou jídel jsou samotní návštěvníci akce spokojeni. „Já jsem přímo z Telče, takže už vím, kam zajít. Třeba tento stánek s hamburgery je za mě v pořádku. Chodíme sem každý rok. Ale když jsme někde na akci, kde to neznáme, tak jdeme po recenzích na internetu,“ svěřila se Novinkám jedna z návštěvnic.

„My jsme tady letos už počtvrté. Co se týče kvality, za mě tady bylo vždy vše v pořádku,“ připojila se žena z hlavního města.

„Nás tady občas i něco nemile překvapí, ale protože jsme místní, jak my říkáme Telečáci, tak nebudu konkrétní. Zkažené ani zapáchající tady ale nikdy nic nebylo. Oni si na to dávají pozor. Když se něco nepovede, tak my jim to řekneme, aby měli zpětnou vazbu,“ uzavřela čtyřčlenná rodina.

Zmrzlináři vrací do strojů starou zmrzlinu, vysvětlila inspekce vysoký podíl závadných vzorků

Ekonomika

Hlavní hygienička: Tropických nemocí přibývá i kvůli batůžkářům

Domácí

Výběr článků

Načítám