Hlavní obsah

Hygienici hlásí nejvyšší stupeň ohrožení klíšťaty. Šíření boreliózy je nebývalé

Jihočeský kraj

Jihočeští hygienici zaznamenali v letošním roce už 156 případů lymeské boreliózy a 15 případů klíšťové encefalitidy. Klíšťata i v minulých dnech útočila na nejvyšším, pátém, stupni a nemocnost je nejvyšší v tomto období za poslední léta.

Foto: Václav Honig AV ČR, Novinky

Klíšťata ve zkumavce.

Článek

Novinkám to potvrdila ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. „Ve srovnání se stejným obdobím minulých sezon se jedná o výskyty vyšší, než jsme na začátku června v posledních letech u obou těchto klíšťaty přenášených onemocnění zaznamenali,“ konstatovala Kotrbová.

Jen v minulém týdnu přibyly dva případy klíšťové encefalitidy a celkem je jich v letošním roce už patnáct.

„To je o devět více než vloni v tomto období. V případě lymeské boreliózy přibylo v týdnu 17 nových případů. Aktuálně tak evidujeme 156 nahlášených a potvrzených případů, což je o 32 více než vloni v tomto období. Počet potvrzených případů k prvnímu červnovému týdnu je letos nejvyšší za poslední roky zejména u lymeské boreliózy,“ uvedla ředitelka krajské hygienické stanice.

Klíšťata kvůli teplu útočí daleko dříve. Počet nakažených se letos může zdvojnásobit

Domácí

V minulých dnech byl výskyt klíšťat na jihu Čech na nejvyšším, pátém, stupni aktivity. Zatímco u klíšťové encefalitidy existuje účinné očkování, u boreliózy nic takového není.

Spal dvě až tři hodiny denně a cukaly mu svaly

Pacienti s lymeskou boreliózou často zjišťují, že jsou nakaženi touto zákeřnou nemocí, která zasahuje nervový systém, až po čase. Podobnou zkušenost má například Michal Frydrych z Českých Budějovic, který se s touto nemocí potýká už tři roky. Přičemž první dva roky diagnózu neznal.

„Nejdříve jsem pociťoval únavu, která se stupňovala. Měl jsem i velké bolesti kloubů. Nakonec jsem měl problémy vyjít i do druhého patra. Spal jsem asi rok a půl jen dvě nebo tři hodiny denně,“ popisoval příznaky nemoci Frydrych. Odhaduje, že pomoc lékařky vyhledal, až když měl boreliózu asi dva roky. Ani pak ale nebylo ani zdaleka vyhráno.

„Nevěděli jsme, co to je a tak jsem podstoupil celou řadu vyšetření, včetně neurologických nebo kolonoskopie. Stav se však i dále zhoršoval a začínal jsem mít i problémy s pamětí a podobně,“ konstatoval Frydrych.

Nakonec přišlo podezření i na boreliózu. „Podstoupil jsem lumbální punkci, po které mě šíleně bolela hlava i záda asi deset dní. Pak následovala intenzivní léčba,“ podotkl. Problémy ale ani po této léčbě nezmizely. „Stále mám svalové záškuby i bolesti kloubů. Vyzkoušel jsem i homeopatika, byliny a podobně. Rozhodně se dá říct, že mi to klíště zatím na tři roky poměrně změnilo život,“ dodal Frydrych.

V parcích přenáší boreliózu každé třetí klíště

Domácí

Podle hygieniků by se měli lidé před klíšťaty v přírodě aktivně chránit. Například nosit do vysoké trávy dlouhé kalhoty nebo holínky. Zásadní je třeba také použití repelentu.

„Doporučujeme se po příchodu z přírody převléct, pokud je to možné, dát si sprchu a prohlédnout se,“ podotkla Hana Bendíková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Čím dříve se podaří klíště objevit a odstranit, tím je riziko přenosu infekce nižší. Na přenos klíšťové encefalitidy stačí klíštěti dvě hodiny, borelióza se přenáší po čtyřiadvaceti hodinách.

Mikrobioložka: Klíšťatům teplotní výkyvy nevadí

Domácí

Výběr článků

Načítám