Hlavní obsah

Hrstka nadšenců oživí po 80 letech zaniklou obec na Tachovsku

Obora

Dříve to bývala významná obec, která se táhla šest kilometrů po hraničním hřebeni Českého lesa. Dnes už jsou na jejím místě jenom ruiny skryté v křovinách nebo zemi. Hrstka nadšenců se však rozhodla zaniklý Pavlův Studenec na Tachovsku po 80 letech oživit.

Foto: reprodukce historické pohlednice

Historická fotografie Pavlova Studence z roku 1911

Článek

Dobrovolníci přesně označí místa, kde stávaly domy, škola, kostel nebo i obchody. „Půjde o šestnáct budov na tehdejší hlavní ulici. Je to bohužel jenom zlomek, víc jsme jich nestihli,“ sdělil hlavní iniciátor a zároveň místopředseda Česko-bavorského spolku přátelství a spolupráce Matouš Horáček.

U každého objektu hledali jeho konkrétní polohu, vycházeli ze starých katastrálních map i plánů a srovnávali je se současnými. „Pro přesnou lokalizaci jednotlivých budov použijeme pásku. Protože jsme mluvili s pamětníky, přidáme i některé dobové příběhy spjaté s obcí,“ nastínil.

Pavlův Studenec vznikl v osmnáctém století na staré obchodní stezce. Žili v něm převážně Němci. V roce 1921 šlo o zhruba 1400 obyvatel. „Ti však byli po druhé světové válce odsunuti,“ řekl místopředseda.

Během železné opony šla většina domů k zemi. „Zbylo už jenom pár budov. Třeba z kostela si péesáci udělali pozorovatelnu. Shodili střechu, nahoru dali kulomet,“ zmínil Zdeněk Procházka, jenž mapuje historii zaniklých obcí Českého lesa.

Foto: reprodukce historických pohlednic

Pozdrav z Pavlova Studence

Když si pohraniční stráž postavila nové zázemí u Tachova, zmizely i poslední budovy. Po revoluci Němci obnovili tamější hřbitov, nedaleko se nachází Bottgerův pomník. „Chtěli jsme připomenout, kolik života v obci bylo. Nacházela se tady pošta, hospody s ubytováním, ševcovská dílna. Německá škola, kde byla i česká malotřídka. A také zde bydlel spisovatel Max von der Grün,“ vyjmenoval Horáček.

Dobrovolníci připravili na příští víkend ojedinělý česko-německý festival. Jeho součástí jsou komentované prohlídky, beseda s pamětníky, ukázka historických fotek či letní kino – organizátoři promítnou snímek Paměť Českého lesa „Po projekci bude možné diskutovat s režisérem filmu. Chceme, aby lidé zažili něco nového. A slyšeli promlouvat tamější krajinu,“ vysvětlil.

Ačkoliv se jedná o chráněnou krajinnou oblast, zájemci na místě můžou ze soboty na neděli přespat ve stanu. „Dostali jsme výjimku. Doporučujeme dorazit už v sobotu a zůstat přes noc,“ podotkl.

Do akce se kromě česko-bavorského spolku zapojili také členové Via Carolina. „Podílí se starostka nedaleké Obory, podporu jsme získali od Tachova. To všechno je pro nás nesmírně důležité,“ zdůraznil za organizátory Horáček.

Doplnil, že si přejí, aby festival zanechal v oblasti trvalou stopu. „Kromě krátkého dokumentu vznikne ještě aplikace pro turisty, která je Pavlovým Studencem v budoucnu provede,“ prozradil.

Příští rok se ale festival konat znovu na stejném místě zřejmě nebude. Nadšenci by rádi vybrali jinou zaniklou obec a tu oživili.

Chtěli jsme mít zábavu na důchod, vtipkovali manželé. Zachránili unikátní sýpku na Plzeňsku

Lifestyle

Výběr článků

Načítám