Hlavní obsah

Hrozby bombami během přijímaček? Reálné riziko, míní expert

Rozeslat maily do stovek škol s hrozbou výbuchu je levná a jednoduchá operace, popsal Novinkám bezpečnostní expert a pedagog Univerzity obrany a CEVRO Tomáš Pluhařík. Podle něj je reálné, že příště si útočník vybere citlivější cíl, než je začátek školního roku, třeba státní přijímačky či maturity. Ministerstvo školství na rychle se měnící situaci zareaguje aktualizací mnoho let starých pokynů, jak se mají školy v krizi zachovat.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Oznámení o evakuaci na vstupu do jedné ze škol v pražských Řepích

Článek

O tom, že hromadné výhrůžné maily do škol z minulého týdne jsou součástí hybridní války, hovořil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Pluhařík zdůraznil, že nemá informace o tom, že by za výhrůžkami bylo přímo Rusko, ale nasvědčují tomu mnohé indicie. A podle něj bylo patrné, že informace se na sociálních sítích nešířily spontánně.

„Mé děti mi ukazovaly, jak probíhala vlna varování, že jsou ve školách bomby a že vybuchnou v nějaký přesný čas. S tímto modelem šíření strachu se tam pracovalo systémově. Nebyla to jen samoposilující se vlna, kdy si to ti lidé posílají sami mezi sebou,“ řekl Novinkám.

Jednou z verzí výhrůžek školám je tlak z Ruska, řekl Rakušan

Krimi

„Kdybych uvažoval jako útočník a chtěl si vyzkoušet schopnost státu na hrozbu reagovat, toto by byla ideální forma. A pak bych to zopakoval v nějakém intenzivnějším měřítku. To je reálné,“ dodal.

V mnoha školách byla minulý týden nařízena evakuace. Policie sice většinou doporučovala je nevyklízet, jenže ze zákona je zodpovědnost na řediteli a řada z nich riziko, byť nepatrné, podstoupit nechtěla.

Napříště však může útočník riziko přifouknout. „Když bude chtít narušit státní přijímačky, opět rozpoutá vlnu strachu na sítích, ale také si může připravit v budovách nějaké podezřelé objekty, které policie najde. Třeba to nebudou výbušná zařízení, ale jen náznaky. A to pak máte obrovský problém. To už je otázkou, jestli riziko podstoupí ministr vnitra. Přejít to mávnutím ruky by mi nepřišlo úplně šťastné,“ uvedl. „Divil bych se, kdyby to nebyli Rusové schopni připravit. To zvládne průměrně inteligentní člověk jen s trochou schopnosti plánovat a fantazií.“

Na Slovensku mají výhrůžky za kyberútok

Falešné hrozby zasáhly stovky škol také na Slovensku. A právě zde se se stejným útokem potýkali již na jaře, kdy 7. května obdrželo výhrůžku na patnáct set mateřských, základních a středních škol. „Podle předběžných zjištění policie se v případě hlášení o bombové hrozbě jednalo o kybernetický útok, respektive indikátor hybridní hrozby. Výuka na školách pokračovala 9. května,“ napsal Novinkám odbor komunikace a marketingu slovenského ministerstva školství.

„Školám, které ve svých e-mailových schránkách našly výhrůžný e-mail, ministerstvo školství po vyhodnocení obsahu hrozby a po konzultaci s policií doporučilo ukončit výuku nejpozději do 11:00,“ stojí ve vyjádření.

I minulý týden se slovenští ředitelé měli řídit podobnými pokyny. Stejně jako ti čeští mají návody, jak o krizové situaci hovořit s dětmi a rodiči. Na Slovensku byly na sítích zveřejněny rovněž rady pro rodiče i speciální podcast. Ředitelé kromě jiného mají instrukce, jak s podezřelými maily bezpečně nakládat a jak jej uchovat pro zkoumání Národního centra kybernetické bezpečnosti.

Cermat má testy navíc

Se slovenskými protějšky český resort školství spolupracuje a v souladu s ministerstvem vnitra a policií aktualizuje devět let staré metodické dokumenty pro bezpečnost ve školách.

„Cílem je, aby materiál reflektoval i současnou situaci, konkrétněji popisoval, jak předcházet různým bezpečnostním událostem, jak zmírnit jejich následky,“ sdělila Novinkám mluvčí resortu Tereza Fojtová. Nadále platí, že ředitelé by měli vždy postup probrat s policií.

Hromadné výhrůžky školám výbuchem mění cíle i odesílatele

Domácí

Přestože jsou státní zkoušky samy o sobě velkou stresovou zátěží a nikdo si další brnkání na nervy nepřeje, zcela účinně se zřejmě předejít útoku nedá. A podle programového ředitele organizace pro informace ve vzdělávání EDUin Miroslava Hřebeckého zůstane opět na jednotlivých ředitelích, jak se s tím vypořádají.

„S ministerstvem je zkušenost, že reaguje spíše retroaktivně než preventivně. Bude k tomu donuceno, až se kvůli útoku zruší polovina maturit. Do té doby to spíš alibisticky nechají na ředitelích,“ řekl Novinkám.

Více než maturity dělají vrásky Cermatu, který obě státní zkoušky organizuje, přijímačky.

„Maturita je jednoduchá v tom, že škola řekne dětem, že maturitu budou psát v jiný den. Kdežto přijímačky jsou nešťastné v tom, že se na jednu škol sjedou děti z několika desítek základních škol. Pokud by to zasáhlo více škol, muselo by se to vyřešit. Na krizový scénář máme připravený náhradní test a asi by se to pak konalo v jiném termínu,“ řekl Novinkám šéf Cermatu Miroslav Krejčí.

Výhrůžky školám mohou být hybridní válka proti Evropě, zní z policie

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám