Hlavní obsah

Hromadné výhrůžky školám výbuchem mění cíle i odesílatele

Třetí den otravují školy hromadné maily hrozící bombou ve škole. Ve čtvrtek dorazily do 497 škol. Podle policie fungují hromadné výhrůžky stejně, mění se ale účty, ze kterých jsou odesílány. A podle zjištění zpravodajů Novinek se mění i cíle hrozeb.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Přes 490 škol dnes opět obdrželo výhrůžný mail, stejně tak školy na Slovensku. Modus operandi je velmi podobný tomu z předešlých dní, ačkoliv se nejedná o stejnou e-mailovou adresu, propojenost mezi účty dle našich informací existuje,“ napsala policie ve čtvrtek na sociální síti X.

Policie opět kontrolovala budovy, ale zároveň ubezpečila, že nemíní narušit výuku ve školách.

„Relevantnost výhrůžky považujeme za velmi nízkou,“ sdělila. Po autorovi výhružek pátrá Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

Školy opět dostaly výhrůžky

Krimi

Podezření se upínají na Rusko a další indicií může být případ ze základní školy Jindřicha Matiegky v Mělníku, kam rovněž ve čtvrtek dorazil výhrůžný mail, a to s nadpisem v azbuce.

„Výhrůžka dorazila ráno, hned jsem vytočil policii a začali jsme s evakuací školy. Během pár minut tady byla státní i městská policie,“ řekl Novinkám ředitel školy Vladimír Škuta. Žáci ze všech třiatřiceti tříd během chvíle opustili budovu.

„Pro dnešek jsem zrušil běžnou výuku a děti zůstaly s třídními učiteli. Vždycky na podzim děláme cvičný poplach, tak jsme se i dneska seřadili před školou, a protože je na dnešek předpoklad velkého horka a děti se nemají při třicetistupňových teplotách učit, tak jsem nařídil třídnické hodiny. Mnozí mohli zůstat venku i po prohlédnutí školy policií, máme tu velký park, mohli to strávit ve stínu,“ dodával ředitel Škuta.

Prohlídka školy nakonec trvala necelou hodinu. I tady byl poplach planý a policie v mělnické škole žádný výbušný systém nenašla. Podle ředitele byl e-mail adresován celkem 497 školám. „Bylo to označené nápisem v azbuce Rižskij igrok,“ dodával ředitel školy. V překladu z ruštiny by to znamenalo Hráč z Rigy.

Výhrůžky školám mohou být hybridní válka proti Evropě, zní z policie

Domácí

V Moravskoslezském kraji se pak například ukázalo, že útočník terče selektuje podle oblastí. Do největšího ostravského městského obvodu Ostrava-Jih, kde se nachází 16 základních škol a téměř tři desítky školek, výhrůžky nedorazily. Naopak v Bohumíně jsou výhrůžky plošné. Jak potvrdila mluvčí radnice Jana Končítková, výuka nebyla zrušena nikde, přesto nejsou výhrůžné e-maily brány na lehkou váhu.

„V Bohumíně ve čtvrtek obdržely e-mail základní i střední školy. Jejich ředitelé bezprostředně informovali policii, která všechny budovy zkontrolovala, poskytla veškeré informace a doporučení. K evakuaci nedostala žádná ze škol pokyn,“ sdělila mluvčí Bohumína.

V Plzeňském kraji ale třeba policie nezaznamenala vůbec žádnou výhrůžku a jakékoli hrozby se vyhnuly i středním školám na Vysočině. Ve čtvrtek ale policie zasahovala v šesti základních školách na Žďársku a Třebíčsku. „Snažíme se co nejméně zasahovat do běžného výukového režimu,“ řekla mluvčí vysočinské policie Jana Kroutilová.

Kvůli podezřelému předmětu ve křoví evakuovali základní školu v Praze

Krimi

V Praze počty hybridních hrozeb opadávají. Ještě ve středu se některé pražské školy po oznámení e-mailové hrozby evakuovaly, ve čtvrtek spíše ne. Například soukromé Gymnázium mezinárodních vztahů ve Stodůlkách v Praze 13 přerušilo výuku v úterý i ve středu, zrušeny byly i na podvečer plánované třídní schůzky. Ve čtvrtek se už učilo.

Ochably i výhrůžky základním školám. Například ty v Praze 6 podle mluvčího Marka Zemana ve čtvrtek hrozbě nečelily. „Ve středu jsme měli deset škol, které byly v úzkém kontaktu s policií. Ve čtvrtek už žádný e-mail nepřišel,“ sdělil Právu Zeman.

V ZŠ a MŠ Za invalidovnou vyklízeli školu v úterý i ve středu. Policie sice může doporučit školu neevakuovat, nicméně podle zákona odpovědnost za bezpečí padá na hlavu ředitele. „Řešíme to tak, abychom zajistili bezpečnost dětí. Rodiče vědí, že škola dělá, co může, a snažíme se, aby to všichni zvládali dobře. Naštěstí dneska už nic. Ale je napětí, které jsme nechtěli. Psychiku dětí i učitelů to zatěžuje,“ uvedla ředitelka školy Vladimíra Šavrdová.

Podobně hovořila také Dagmar Koubová, ředitelka Základní školy Emy Destinové v Českých Budějovicích. „Je to pro nás komplikace, narušuje to celý začátek školního roku a nejhorší je, že tyto anonymy budí strach nejen v nás, ale i v dětech,“ řekla. V tomto případě ale škola obdržela výhrůžku telefonicky, což se vymyká. To, že se někdo mohl výhrůžkami inspirovat, svědčí i případ ze Základní školy v Janově nad Nisou na Jablonecku, kde rovněž hrozil bombou anonym telefonicky. Školu muselo opustit kolem dvou stovek dětí. I po těchto pachatelích policie pátrá.

„Objaly jsme se a rozloučily. Za minutu přišla s nožem,“ popsala svědkyně útok v Domažlicích

Krimi
Související témata:

Související články

Školy opět dostaly výhrůžky

Přes 490 škol v Česku ve čtvrtek opět dostalo výhružný mail a stejně tak i školy na Slovensku. Informovala o tom ráno policie.

Výběr článků

Načítám