Hlavní obsah

Hřib chce vést Piráty

Aktualizováno

Náměstek primátora Prahy a radní pro dopravu Zdeněk Hřib bude kandidovat na předsedu Pirátů. Uvedl to ve čtvrtek v tiskové zprávě. Chce, aby Piráti byli liberální středovou stranou.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Zdeněk Hřib

Článek

Hřib chce prosadit reformu strany, kromě jiného chce uzavřít pirátské fórum pro veřejnost nebo zpřísnit pravidla pro odvolávání. Podle Hřiba mají Piráti prosazovat politiku zaměřenou na problémy běžných lidí.

„Musíme především přestat řešit sami sebe a začít řešit problémy běžných lidí, kteří nás chtějí volit. Chci Piráty ‚vycentrovat‘, aby byli hlavní politickou silou na liberálním středu, získali opět schopnost zaujmout svým programem centrální proud voličů a aby prosazovali politiku opřenou o expertizu a data,“ uvedl Hřib při oznámení kandidatury.

Česko podle něj ekonomicky stagnuje. „Naše země dlouhodobě stagnuje a předehnali nás už i Poláci. Ekonomika by měla být férová, v níž platí férová pravidla pro všechny, bez zbytečné byrokracie a nesmyslných regulací,“ uvedl s tím, že by Česko mělo směřovat k ekonomice založené na znalostech.

Hledání lídra Piráty potrápí. Jejich osobnosti jsou názorově neukotvené, míní politolog

Domácí

Na dotaz Novinek, zda se chystá například kandidovat i v celostátní politice, Hřib odpověděl: „Nyní jde o volbu předsedy strany na přibližně rok. Vnímám svoji roli jako interim (dočasného - pozn. red.) manažera, který připraví Piráty na volby v roce 2025. Lídra do voleb budou Piráti hledat následně, ale vnímám spoluodpovědnost předsedy strany za to, že najdeme lídra, který osloví voliče svou ekonomickou kompetencí.“

Kandidaturu na šéfa Pirátů už oznámili i bývalý senátor Lukáš Wagenknecht, naopak nebude kandidovat končící hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

V září rezignovalo celé předsednictvo strany včetně předsedy Ivana Bartoše, a to po neúspěchu v krajských volbách. Strana obhajovala 99 mandátů, ale nakonec získala jen tři zastupitele v Plzeňském kraji.

Premiér Petr Fiala (ODS) poté nechal odvolat Bartoše z pozice ministra pro místní rozvoj kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení, Piráti následně opustili vládu s výjimkou ministra zahraničí Jana Lipavského, který ale ze strany odešel.

Vláda řeší, zda má Bartošovo stavební řízení opravit, nebo rovnou zahodit

Ekonomika

Výběr článků

Načítám