Hlavní obsah

Hřib chce konec šéfa dopravního podniku Witowského

Aktualizováno

Šéf pražského dopravního podniku Petr Witowski by měl kvůli zásahu policie v podniku okamžitě rezignovat, uvedl náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Hřib v pondělí po jednání městské rady řekl, že zakázka na takzvaný komplexní bezpečnostní systém metra pochází ještě z éry bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Witowski podle Hřiba nezjednal nápravu, na kterou upozornil audit.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Petr Witowski

Článek

Smlouva na systém byla podle Hřiba podepsána v červnu 2010. „Dalo by se říci v posledních měsících vlády Pavla Béma v Praze. A jde tedy nejspíš o další větev Dozimetru a dořešení nějakých pohrobků téhle kauzy,“ řekl Hřib.

Audit podle Hřiba pochází z roku 2019, bezpečnost v dopravním podniku spadá pod Witowského.

Pokud Witowski, kterého si policie měla ze sídla dopravního podniku podle zatím nepotvrzených zpráv odvést v pondělí v poutech, sám nerezignuje, Hřib ho navrhne odvolat. Jako předseda dozorčí rady podniku to chce udělat na jejím jednání na konci října.

Hřib chce vést Piráty

Domácí

„Pokud by byl pan ředitel Witowski obviněn nebo vzat do vazby, předpokládám, že to urychlíme,“ dodal Hřib.

Policie v pondělí podle státního zástupce Adama Borguly obvinila 13 lidí v souvislosti s dnešním zásahem. Stíhá je za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek dopravního podniku.

Hřib uvedl, že jeho policie nekontaktovala, zásah se tak spíš týkal členů pětičlenného představenstva než dozorčí rady, která má kontrolní funkci.

Prokop: Skončit by měl i Hřib

Na kauzu reaguje také pražská opozice. Podle člena dozorčí rady DPP a předsedy magistrátního kontrolního výboru Ondřeje Prokopa, který je šéfem pražského ANO, by měl ale skončit nejen Witowski jako šéf DPP, ale i sám Hřib jako předseda dozorčí rady dopravního podniku. Případ bude řešit jak kontrolní výbor pražského zastupitelstva, tak nejspíše i samotná dozorčí rada DPP.

„Určitě se tím budeme stoprocentně zabývat, ve středu máme kontrolní výbor. Teď také zvažuji, že požádám o svolání mimořádné dozorčí rady, protože ji máme mít až 30. října, což je za dlouhou dobu. Měli bychom jednat rychle, pokud se potvrdí, že ředitel DPP je mezi obviněnými, tak by měl okamžitě skončit on i pan Hřib (předseda dozorčí rady),“ řekl Novinkám Prokop.

Zásah NCOZ v pražském dopravním podniku. Odvezli si šéfa Witowského

Krimi

Výběr článků

Načítám