Hlavní obsah

Hřebeny Šumavy zasypal první sníh

Velký Javor

Vrcholky šumavských hor pokryly ve čtvrtek ráno první vločky sněhu. Sněžilo na Blatném vrchu, Boubíně, Plechém i na Velkém Javoru. Napadlo kolem jednoho centimetru sněhu. Sněhová nadílka se ale kvůli teplotám nad nulou dlouho neudržela a navíc ji „spláchl“ déšť.

Sníh na ŠumavěVideo: WeLoveŠumava

Článek

„12. září je prvním dnem letošní zimní sezony, kdy jsme na stanicích ČHMÚ zaznamenali sněhovou pokrývku. Konkrétně v 8 hodin ráno ležel jeden centimetr sněhu na šumavských vrcholech,“ uvedli meteorologové na facebookovém profilu.

Sněžilo od 1300 metrů nad mořem. Richard Brož, který bydlí v Železné Rudě a je zakladatelem projektu WeLoveŠumava, se vydal na túru na Velký Javor ve čtvrtek za svítání.

„Já jsem tušil, že bude sněžit, a tak jsem navlékl rukavice, čepici, teplé oblečení a vydal se na Velký Javor na kole. Dole v šumavských lesích pršelo, ale nahoře byl sníh. Pamatuji si, že loni tady sněžilo v polovině října, předloni 17. září,“ řekl Brož.

Foto: Richard Brož

Sněhová pokrývka na Velkém Javoru

Sníh se ale na vrcholcích Šumavy dlouho neudržel, protože teploty jsou stále nad nulou. Podle meteorologů budou smíšené srážky na horách i v následujících dnech, teploty se tu budou pohybovat kolem 3 až 6 stupňů Celsia.

Vydatně sněžit má v dalších dnech na severní straně Alp, například kolem Dachsteinu napadne kolem metru sněhu.

Kolik srážek kde napršelo. Vyberte nejbližší stanici

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám