Hlavní obsah

Hrazené plomby zůstanou i po konci amalgámu

Dospělí pacienti budou mít i po zákazu amalgámových plomb, který začne platit od roku 2026, možnost získat výplně plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Ve středu to oznámila Česká stomatologická komora a následně potvrdilo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Envato Ekements

Některé plomby budou i nadále hrazeny ze zdravotního pojištění (ilustrační foto)

Článek

Ministerstvo původně navrhovalo, že by pojišťovny hradily pacientům pouze 40 procent ceny výplně a zbývající část by museli lidé hradit, případně by mohla být čerpána z fondu prevence.

Dohoda přináší změnu a pacienti budou mít možnost hrazené plomby. Ta na rozdíl od současnosti nebude amalgámová, ale půjde o jednoduchou nevrstvenou výplň z fotokompozitu.

„V zásadě to vypadá, že se pro pacienty nic nezmění, žádný pacient neodejde s neošetřeným zubem,“ řekl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který upozorňoval, že bez jistoty plně hrazené výplně část lidí na návštěvy stomatologů rezignuje.

Bílá plomba zdarma? Část zubařů by „sociální výplň“ nedělala, tvrdí ministerstvo

Domácí

Pokud chce nyní pacient bílou plombu, musí si ji zaplatit. Výjimku mají první tři páry zubů, kde je z estetických důvodů bílá plomba hrazena. Nově by pacientům pojišťovny podle ministerstva měly platit i část ceny bílé plomby.

Amalgám je překonaný

Reálně ale někteří stomatologové už amalgám nepoužívají a mají jen bílé hrazené výplně. Podle Šmuclera by i bez zákazu, který EU zavádí z ekologických důvodů, metoda sama zanikla kolem roku 2030, protože se jí studenti na fakultách neučí. Bílá plomba stojí podle Šmuclera mezi 700 a 3000 korunami.

Podle původního návrhu měl mít pojištěnec nárok na 40 procent ceny bílé plomby, plně hrazené by je měly jen děti nebo dospělí na prvních třech párech zubů. Na zbytek by pacient mohl čerpat ze svého osobního účtu u zdravotní pojišťovny, pokud by například absolvoval prevenci nebo screening, mohl by si nechat výplň proplatit celou. Zavedení tohoto systému na podporu prevence i pro jinou jinak nehrazenou péči zavádí novela i pro další zdravotní péči.

Ročně hradí pojišťovny asi 4,6 milionu plomb, kolik jich ale lidé platí sami, stát neví. Za amalgámovou pojišťovna lékaři zaplatí asi 900 korun. Viceprezident ČSK Robert Houba na dotaz ČTK uvedl, že v zákoně přesná úhrada stanovena nebude, předběžná dohoda je ale zhruba 1600 korun. Podle Šmuclera tak bude nutné, aby zdravotní pojišťovny na stomatologii přidaly více peněz. Loni na ni šlo asi 17 miliard korun.

Amalgám zdarma skončí. Pojišťovny by měly přispívat na bílé plomby

Domácí

Výběr článků

Načítám