Hlavní obsah

Dvě 50metrové trhliny v hrázi na soutoku Opavy a Odry: Voda z nich zalévá část Ostravy

Ostrava
Aktualizováno

V centru Ostravy, části Přívoz, se v pondělí začala rozlévat voda. V místě soutoku řek Opavy a Odry se totiž v hrázi objevily dvě trhliny, každá o délce padesáti metrů. Hasiči proto ihned začali s evakuací obyvatel ostravské části Přívozu. Trhlinami by mohlo protékat zhruba 100 metrů krychlových vody za vteřinu. Lidé se zlobí, že město se o trhlině dozvědělo pozdě.

Foto: MMO

Poškození hráze na soutoku Odry a Opavy v Ostravě

Článek

„V současnosti probíhá evakuace městské části Ostrava-Přívoz. Důvodem evakuace je zatopení městské části, nemá to souvislost s chemičkou,“ informovala mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Kolem tři čtvrtě na jedenáct dopoledne už hasiči evakuovali z Přívozu přes 70 osob. Azyl získají v evakuačním centru na Černé louce.

Hasiči mají k dispozici letecké záběry, které ukazují, že právě v místě soutoku řek Opavy a Odry jsou na pravém břehu Odry dvě velké trhliny v hrázi, každá o délce asi 50 metrů. „Dochází k novému průtoku, a ne úplně zanedbatelnému, směrem na Přívoz, koksovnu, která je v provozu, a další části v tomto směru. Monitorujeme rozsah území, který je teď zasažen touto vodou. Je jasné, že tam bude docházet k záchranám a evakuacím,“ shrnul ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař.

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) zkonstatoval, že nyní se bude hledat řešení, jak trhliny utěsnit, zda je například možné zasypat je kamením. „Nechme to nyní na odbornících. Povodí Odry na tom pracuje. Tam, kde došlo k defektům na hrázích, je ten průnik vody zhruba 100 krychlových metrů za vteřinu, což je tedy poměrně výrazné,“ doplnil Bělica.

Foto: HZS MSK

Evakuace ostravské části Přívoz

Voda stoupala, nebylo jasné proč

Voda začala v Přívoze stoupat už v noci, ale nebylo jasné proč. „Začaly chodit informace, že se situace zdramatizovala. Voda se začala objevovat v prostoru od koryta řeky Odry vpravo až po železniční trať nebo po ulici Mariánskohorskou, ale ne přes ni, a to s jedinou výjimkou, a to je parkoviště a plochy kolem obchodních objektů Kaufland a Sconto,“ řekl ČTK Kuchař.

„Situace v Přívoze se nám dnes komplikuje. Po včerejším rozlití vody v oblasti od Černého potoka a neprůjezdnosti až k myší díře u Lidlu se nám dnes ráno dostává voda až do ulic Palackého, Dobrovského a okolí,“ reagoval na sociální síti Facebook starosta centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petr Veselka (ANO).

Dodal, že z více míst v Přívoze je hlášen průsak spodní vody do objektů. „Snažíme se vše řešit, ale situace ve většině obvodů Ostravy je kritická,“ upozornil starosta a poděkoval všem záchranným složkám, které nyní v Ostravě pracují v obrovském nasazení. „Buďme prosím trpěliví a opatrní. Už to musí brzo skončit,“ píše starosta.

Obyvatelé Přívozu se však na vedení obvodu zlobí, protože podle nich informace přichází pozdě a vše se řeší na poslední chvíli. Starosta upozornil, že se zhoršenou situací v Přívoze zabývají od rána, protože se to během noci zhoršilo. Zasedla i povodňová komise.

Ostrava vyzvala obyvatele, ať do města nejezdí

Vedení Ostravy vyzvalo v pondělí dopoledne obyvatele, ať do města vůbec nejezdí a zůstanou doma. Ve městě je totiž značný počet uzavírek na klíčových dopravních tepnách. Dochází tak k zablokování objízdných tras, což může komplikovat práci záchranným složkám. Problémy hlásí ve veřejné dopravě i ostravský dopravní podnik.

„Apelujeme na veřejnost, aby v současnosti nejezdila do Ostravy, a to do zaměstnání, škol a podobně,“ uvedla Pokorná.

Foto: HZS MSK

Obyvatelé ostravského Přívozu budou převezeni do evakuačního centra na Černé louce.

Foto: HZS MSK

Ostravský Přívoz zaplavuje voda. Hasiči evakuují obyvatele.

Foto: MMO

Poškození hráze na soutoku Odry a Opavy v Ostravě.

V Ostravě evakuují obyvatele z několika městských částí, pod vodou je čistička odpadních vod

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám