Hlavní obsah

Hrad chce po letech skoncovat s bariérami

Prezidentská kancelář požaduje zrušení bezpečnostních kontrol minimálně pro Královskou zahradu a Jelení příkop. Bezpečnostní opatření mají být podle Hradu revidována, aby se návštěvníci dostali na Hrad bez front. V úterý to uvedl mluvčí prezidentské kanceláře Vít Novák.

Živě: Tisková konference k bezpečnostvím kontrolám na Pražském hraděVideo: ČTK

Článek

Prezidentská kancelář tvrdí, že kontrolní stanoviště od počátku považuje za provizorní a dlouhodobě neudržitelné.

Případné kontroly návštěvníků by podle představ Hradu měly případně probíhat v prostoru Slévárenského dvora.

Další z návrhů je, aby stávající zátarasy byly nahrazeny „nevojenskými“, konkrétně by se mohlo jednat o výsuvné kolíky namísto stávajících protitankových překážek.

O podobě opatření by vedle Hradu a policie měli jednat i zástupci Prahy 1 a Prahy 6, coby dotčených městských částí, odborná veřejnost a rovněž ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Změnu postoje Hrad zdůvodnil ztrátou důvěry v policii, která by proto měla prezidentskou kancelář i veřejnost přesvědčit o nutnosti opatření. „Policie není oprávněna nezávisle rozhodovat o Pražském hradu bez ohledu na zájem veřejnosti,“ uvedl Novák.

Trenýrky nad Hradem jako spouštěč

Plošné bezpečnostní prohlídky byly v areálu Hradu oficiálně zavedeny v reakci na teroristické útoky v Evropě v roce 2016. Hrad ale o jejich potřebě hovořil již v roce 2015 po akci skupiny Ztohoven, která na střeše paláce vyvěsila obří rudé trenýrky. Mluvčí prezidenta to tehdy označil za „akci extremistů“.

Loni byly plošné prohlídky krátce zrušeny, ale záhy policie přistoupila k jejich obnovení. A zatímco v minulosti Hrad, který stál u jejich vzniku, kontroly dlouhodobě obhajoval, v posledních týdnech se staví proti nim a označuje je za neopodstatněné.

Nedůvěryhodné kroky policie

Kroky policie ohledně udržování kontrol označuje prezidentská kancelář za nedůvěryhodné. Nejnověji avizovala, že hodlá „vymístit“ přístřešky a protitankové zábrany, které jsou nejviditelnějšími atributy kontrol.

Ty zejména v turistické sezóně způsobují kumulaci návštěvníků u vstupů do areálu, což není z hlediska bezpečnosti ideální. Tato námitka ale padala od samého začátku kontrol, kdy je Hrad naopak intenzivně prosazoval.

Hrad nyní požaduje přehodnocení bezpečnostních opatření ze strany policie. Ta jejich ponechání zdůvodňuje válečným konfliktem na Ukrajině i nedávným incidentem před Úřadem vlády, při němž se zastřelil starší muž.

Kontroly na Hradě pokračují i kvůli sebevraždě

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám