Článek
Sehnat večer místo je nyní problém i ve vyhlášené plzeňské pivnici Na Parkánu.
„U nás bývalo poměrně plno i za covidových opatření, ale teď se to ještě zlepšilo, odhadem o nějakých dvacet procent,“ potvrdil Právu vedoucí restaurace Vojtěch Palenčár.
„Obědy jsou slabší, ale to tady bylo vždycky, večery a podvečery jsou silné, míváme nabito. A myslím, že i ostatní podniky v centru Plzně jsou na tom podobně,“ odhadl Palenčár, podle něhož díky uvolnění už ani neplatí zkušenost, že únor patří, pokud jde o návštěvnost v restauracích, k podprůměrným měsícům.
Hospody už certifikáty nekontrolují
Zvýšení počtů hostů zaznamenalo během posledního týdne nejen mezi Ostravany oblíbené Mama’s Bistro v ulici Na Hradbách v centru moravskoslezské metropole.
„Lidé chodí, je jich víc, asi o 20 až 30 procent,“ odhadl Jan Kaňák, spolumajitel podniku, s tím, že přes poledne je téměř neustále obsazeno.
Půllitry cinkají, lidé se baví
Restart zaznamenali také restauratéři, kavárníci a kulináři v Brně. V kultovním podniku Šelepka, jehož součástí je i vyhlášený klub, se nyní návštěvnost zvedla o třetinu.
„Po více než roce si zase připadáme jako v hospodě. Cinkají tu půllitry, lidé se baví, jídlo je na talíři, a ne v krabičce. Konečně můžeme začít připravovat naše koncerty, divadelní vystoupení, oldies party, prostě to, co dělá Šelepku Šelepkou,“ řekl její majitel a provozovatel Raed Kahwaji.
Hostinští: Žádné velké návaly po rozvolnění nečekáme
Rozkvět návštěvnosti se netýká všech podniků beze zbytku, některé hospody na předměstí Ostravy či Plzně nebo v podhradí Mladé Boleslavi hlásí ještě pořád poloprázdno.
Obecně je ale trend očividný. Potvrdil ho i restauratér Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.
„V prvních dnech po ukončení opatření opravdu došlo k téměř plnému návratu hostů. Očekávám, že návštěvnost během týdne dvou klesne a opět se zvýší s příchodem teplejších dní a s otevřením zahrádek,“ komentoval pro Právo.