Hlavní obsah

Horolezci, potápěči a elektrikáři finišují. Karlův most dostává nové osvětlení

Nejen elektrikáři, ale také horolezci a potápěči jsou profese potřebné k tomu, aby Karlův most dostal nové osvětlení. Jejich práce začala poté, co v září opadla velká voda, a potrvá do listopadu. Most dostane nejen 180 nových LED lamp, ale také novou kabeláž.

Osvětlení Karlova mostuVideo: Petr Janiš, Novinky

Článek

Výměna zhruba 15 let starých sodíkových svítidel není podle Tomáše Jílka, šéfa městské společnosti Technologie hl. m. Prahy, nutná jen kvůli úspoře. Osvětlení Karlova mostu dnes vyjde ročně až na 400 tisíc korun, s novými světly by mělo jít při současné ceně elektřiny zhruba o polovinu.

Hlavním důvodem je ale poškození, které už v roce 2022 způsobil zásah blesku do Staroměstské mostecké věže, kde má osvětlení národní kulturní památky své technické zázemí. Po úderu blesku vyhořel ve věži rozvaděč a poškodil se kabel. Až dosud se čekalo na vhodné podmínky, nutný byl souhlas památkářů.

Nabíjení elektroaut z lamp sklízí v Anglii kritiku. Nefunguje a zabírá parkovací místa

AutoMoto

„Svítí se na sochy, na most z ledolamů, světla jsou v obloucích. Mostovka je obsloužena plynovým osvětlením, to funguje,“ řekl Jílek.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Světla v obloucích mostu

Nová svítidla mají být dynamická, to znamená, že intenzitu bude možné na dálku zesílit nebo ztlumit. Změní se i teplota barvy světla. „Celý most je nyní nasvícen v teplotě chromatičnosti od 1800 do 2000 Kelvinů, aby ladil s plynovým osvětlením. U soch vyměníme světla na 3000 Kelvinů, bude teple bílé. Po dohodě s památkáři se tím sochy zdůrazní. Dělala se světelná zkouška,“ popsal Jílek.

Nutná je výměna kabeláže, přívod elektřiny k ledolamům vede po dně Vltavy. O to se mají postarat potápěči. K obloukům je třeba spustit drát shora, z mostovky. Na starost to mají horolezci, kteří do spár nyní mezi kameny mostu instalují svorky.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Horolezec při výměně kabeláže

Nasvěcování památek je v Praze věda kvůli jejich množství. Městské technologie podle Jílka postupují od nejstarších k nejmladším, první se tedy při astronomickém soumraku rozsvěcejí románské stavby. Karlův most je až čtvrtý v pořadí. Odstup mezi nimi je několik minut.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Tomáš Jílek pod mostem

Nová svítidla budou citlivější. „Pracujeme s intenzitou. Nedá se to rozsvítit ­‚bác‘. Řídí se to náběhovými křivkami, což je ovšem u dosavadního sodíkového svítidla složitější. Uvidíte, že až bude rekonstrukce hotová, bude celkové vyznění daleko měkčí,“ doplnil Jílek.

Až se vymění 181 svítidel, příkon poklesne na 7,5 kW. Náklady městské technologie očekávají kolem šesti milionů korun.

Související témata:

Výběr článků

Načítám