Hlavní obsah

Hnutí ANO podpořilo demonstranty. Útok odsoudilo

První místopředseda ANO Karel Havlíček se v neděli v ČT zastal demonstrantů. Odsoudil ale jednání skupiny lidí, kteří chtěli sundat ukrajinskou vlajku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Demonstrace Česko proti bídě, kterou v sobotu svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO)

Článek

„Pokus vniknout do Národního muzea musí každý soudný člověk odsoudit, ale rozhodně neodsuzujme tu demonstraci,“ řekl Havlíček. „Nebagatelizujme to, přišly desítky tisíc lidí a tvrdily, co my tvrdíme už delší dobu,“ uvedl.

Pochopení má i pro plán organizátora Jindřicha Rajchla (PRO) v dubnu blokovat vládní budovy, pokud vláda Petra Fialy nepodá demisi. „Vláda se dnes občanům vysmívá, pak nic jiného nezbývá,“ řekl Havlíček.

Podobně se vyjádřil i místopředseda ANO Radek Vondráček. „Nejde to paušalizovat. Demonstrace se zúčastnili i lidé, které znám, a nejsou to žádní extremisté. Jsou to vlastenci v pozitivním slova smyslu, kterým vadí, kam to vláda vede. Frustrace bude jen narůstat,“ řekl na Primě Vondráček.

Zajištění demonstranti jsou podezřelí z přestupku. Zraněni byli tři policisté

Krimi

Podle šéfa poslanců ODS Marka Bendy jsou protivládní protesty normální, organizátoři akce jsou ale proruští. „Je naprostým právem demonstrovat proti vládě a chápu, že někteří lidé mají obavu z budoucnosti. Vždy bude proti vládě někdo protestovat, s žádnou vládou nebudou všichni souhlasit,“ řekl.

„Ale organizátoři této akce otevřeně protestují proti podpoře Ukrajiny a otevřeně se chovají prorusky. Nakonec chtěli z Národního muzea strhnout vlajku. Svědčí to o tom, kam organizátoři demonstranty tlačí,“ řekl.

Zadržení na demonstraci na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Organizátory sobotní demonstrace sepsul i vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Rozumím těm lidem i jejich strachům a nepopírám, že jsme nějaké kroky měli vysvětlovat lépe. Ale nebudu mít pochopení pro ty, kdo demonstraci svolali,“ řekl v ČT. „Najednou byl ten akcent proruský a protiukrajinský, toho se zastávat nemůžeme,“ dodal s tím, že v davu byli vidět i lidé se znakem ruské armády „Z“ či se symboly wagnerovců.

„V desetitisícovém davu vždycky najdete nějaké magory. To je, jako kdybych říkal, že ten magor z Řeporyj je představitel ODS, takže jsou všichni stejní,“ oponoval mu Havlíček s narážkou na starostu Řeporyjí za ODS Pavla Novotného.

Odborář Dufek znectil vládu. Fiala u něj nedávno řečnil

Domácí

Výběr článků

Načítám