Hlavní obsah

Hledání lídra Piráty potrápí. Jejich osobnosti jsou názorově neukotvené, míní politolog

Odchod Pirátů z vlády by straně pomohl před rokem, teď je podle politologů spíš nepravděpodobný, ačkoliv část straníků po něm volá. Nemusí dojít ani k personálním výměnám ve vládě, i když už Ivan Bartoš nebude předsedou strany. Hledání nového lídra ale může stranu potrápit i kvůli názorové neukotvenosti. Nejmenší šance má podle expertů bývalý primátor Prahy Zdeněk Hřib kvůli svým kauzám.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Kandidáti na předsedu Markéta Gregorová a Ivan Bartoš před druhým kolem volby předsedy strany na zasedání celostátního fóra České pirátské strany 13. ledna 2024

Článek

„Dá se očekávat, že vláda v této sestavě dovládne. Jiná věc je, jakou sílu tam Piráti budou mít. V tuto chvíli je jasné, že se většina ve straně projeví spíš protivládně a Piráti zůstanou v ministerských pozicích jen proto, že v tuto chvíli neexistuje lepší strategie, jak dovést Piráty k volbám,“ řekl Novinkám politolog Lukáš Jelínek.

„Bude to takové jejich prodlužované utrpení až do sněmovních voleb,“ odhaduje.

Bartoš rezignoval na post předsedy Pirátů

Domácí

Pozice končícího předsedy Bartoše je ale už tak kvůli digitalizaci stavebního řízení vratká. Konec předsednictva se podle Jelínka ale nemusí promítnout do odchodu ministrů.

„Je otázka, kdo by byl ochotný jít do vlády, myslím, že by to připomínalo trošku harakiri. Umím si představit situaci, kdy vydrží současní pirátští ministři a zároveň se najde někdo, kdo stranu povede a bude chystat volební kampaň,“ řekl s tím, že to ale nemusí být optimální.

Rekonstrukci vlády rok před sněmovními volbami neočekává ani politolog Otto Eibl z Masarykovy univerzity v Brně. „Čekal bych, že se na úrovni vlády žádné veletoče dít nebudou, nedávaly by mi žádný smysl. V okamžiku, kdy Ivan Bartoš řeší problémy s digitalizací stavebního řízení a odešel by, tak by to vypadalo minimálně trochu zvláštně,“ řekl Novinkám.

„Kdyby teď odešli z vlády kvůli tomu, že se jim nepovedly volby, tak by to bylo velmi dětinské gesto,“ míní politolog Michal Malý z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy .

Část straníků po tom volá

Část straníků ale po tomto kroku volá. „Už v neděli se mluvilo na pirátském fóru o vystoupení z vlády. Právě účasti ve vládě se přikládá největší vina za to, v jaké situaci je teď Pirátská strana. Označuje se to za podržtažkování pravicové vládě, zrada ideálů,“ doplnil Malý.

Pokud by kabinet opustili, na fungování vlády to podle něj nebude mít vliv. Nový ministr pro místní rozvoj by navíc mohl sklidit body za to, že kritizovanou digitalizaci dotáhl.

S bouchnutím dveřmi by počkal zatím i politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu, podle něhož si teď strana musí vyhodnotit, zda odejít, a pokud, tak za jakých okolností. Počkal by, až se bude řešit pro Piráty klíčové téma. „Teď by to vypadalo spíš tak, že Bartoš odchází, protože zpackali digitalizaci a berou na sebe odpovědnost,“ řekl pro Novinky.

Hledá se „bypass“ pro stavební řízení. Bartoš uklidňoval nervózní obce i stavebníky

Ekonomika

Rezignace předsednictva podle něj byla jediným a nevyhnutelným řešením po volebním debaklu. „To, co udělal Ivan Bartoš hned po skončení voleb, kdy řekli, že dávají své funkce k dispozici, to je takové papalášství. To je podle mě to, co dostalo Piráty do současné situace,“ míní.

Hledání nástupce

K tomu, zda teď výměna předsednictva Pirátům pomůže, jsou experti skeptičtí.

„Myslím si, že jim v tuto chvíli nepomůže nic. Je to další nevítězství v řadě. Očividně se stalo něco, kvůli čemu jsou Piráti druhou volbou, anebo se vyčerpal jejich potenciál,“ zhodnotil Eibl. A dodal: „Změnit nové vedení může přinést nový impulz, ale to neznamená, že tu stranu začnou mít hned všichni rádi. Může to být běh na dlouhou trať.“

Objevují se první spekulace o tom, kdo by mohl Bartoše v čele strany nahradit. Politologové se shodují, že strana v současnosti nemá natolik silné lídry, kteří by ji dokázali opět nastartovat a získat i přízeň veřejnosti.

Zaznívají jména jako Marcel Kolaja, bývalý europoslanec, který neobhájil v letošních volbách do Evropského parlamentu mandát, současná místopředsedkyně a europoslankyně Markéta Gregorová i ministr zahraničí Jan Lipavský.

„Řekl bych, že Piráti osobnosti mají. Každá je ale jiná a má potenciál stranu popostrčit někam jinam, kde může být jiná skupina voličů a příznivců nekomfortní,“ myslí si Eibl, který to vidí jako analogii lidovců, jejichž předsedové také nastavovali odlišné směřování.

S tím úplně nesouhlasí Malý, podle něhož strana výrazné osobnosti nemá, což se ukázalo i v krajských volbách. „Mluvilo se v minulosti i o Zdeňku Hřibovi, ale vzhledem k jeho kauzám na pražském magistrátu v souvislosti s Operátorem ICT jsem si poměrně jistý, že je mimo hru,“ zhodnotil Malý.

Podle Mrklase v pirátské straně převládla poraženecká nálada. Markéta Gregorová, která se v lednu ucházela o post předsedkyně strany, by podle něj mohla nabídnout spíš ideový základ.

Lipavský: Musíme se zbavit komoušů a vypnout fórum

Domácí

Výběr článků

Načítám