Hlavní obsah

Hlavní město podepsalo smlouvu na koupi bankovního domu za 3,5 miliardy

Od července má budova Komerční banky na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice patřit v Praze, Přesune se do ní pražský magistrát. Zastupitelé v noci na pátek jednomyslně schválili koupi za více než 3,5 miliardy korun, podle níž budovu získají i se společností Václavské náměstí 42. V pátek v poledne smlouvu podepsali primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a za vedení Komerční banky Jan Juchelka a Jitka Haubová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Komerční banky na Václavském náměstí

Článek

„Samozřejmě se nemůžeme ubránit sentimentu, protože někteří z nás v tomto domě vyrostli a zestárli,“ uvedl Juchelka a Svoboda si přál, aby i jeho lidé v památkově chráněné budově vyrostli a zestárli.

Ačkoli město má zaplatit do konce června, banka bude v budově sídlit do konce roku 2026. Bude už ale v nájmu. Na stěhování podle ředitele magistrátu Martina Kubelky není spěch, protože nájem ve Škodově paláci skončí až v březnu 2028. Za celou dobu nájmu Praha majitelům Škodova paláce zaplatila zhruba tolik, za kolik si kupuje výstavní bankovní budovu na Václavském náměstí.

Stěhování úředníků se může dít v roce 2027 postupně a není ho třeba uspěchat. Plánuje se přesun asi 1100 zaměstnanců ze Škodova paláce, ale nejen jich, protože Komerční banka je podle Kubelky zhruba o třetinu větší.

Foto: Hlavní město Praha, Novinky

Hala služeb s prosklenou střechou v přízemí Komerční banky

„Chceme sem přemístit i jiná detašovaná pracoviště, kde platíme nájem. Nebude se jednat samozřejmě o podatelny, na které jsou zvyklí obyvatelé města,“ uvedl ředitel magistrátu. Výhodou bankovní budovy je, že se nic nemusí měnit, adaptovat, jen některé příčky. Banka má také podzemní garáže asi pro dvě stě aut.

Vedení města ovšem bude dál sídlit v Nové radnici na Mariánském náměstí. Počítá se zde nadále s kancelářemi radních, zastupitelů, jejich aparátu a také operačního střediska krizového štábu Prahy.

Veřejný účel

Vedení Komerční banky kvituje, že budova bude mít veřejný účel. Vybíralo z desítek zájemců a rozhodlo se pro Prahu. Vše pomohla dohodnout kancelář Knight Frank. „Monumentální budova architekta Františka Roitha by mohla být i krásným hotelem či multifunkčním objektem. Ale její využití pro účely magistrátu je s ohledem na památkovou ochranu objektu ideální,“ dodala Zdeňka Klapalová za Knight Frank.

Foto: Hlavní město Praha, Novinky

Podpis smlouvy. Zleva Jan Juchelka, Bohuslav Svoboda a Jitka Haubová

Roith bankovní dům navrhl jako železobetonovou stavbu v duchu moderního neoklasicismu, postavena byla na přelomu 20. a 30. let pro tehdejší Poštovní šekový úřad.

Pražský magistrát bude sídlit na Václavském náměstí, koupí tam budovu banky

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám