Hlavní obsah

Hlavní líčení s hejtmanem Půtou se i přes stávku na soudech koná

Jedním z mála procesů, který se v těchto dnech i přes stávku justičního personálu uskuteční, je korupční kauza, v níž je mezi obviněnými i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Ústecký krajský soud ji nechtěl odkládat, i když i na jeho libereckou pobočku stávka dopadla.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Uzavřená přepážka podatelny na libereckém krajském soudu

Článek

„Jde o rozsáhlou a mediálně sledovanou kauzu, proto ji nechceme odročovat,“ vysvětlila mluvčí ústeckého krajského soudu Veronika Suchoňová. Bylo však nutné vyslat jednoho z pracovníků ústeckého soudu do Liberce.

„Naše liberecká pobočka nemá protokolujícího úředníka, proto ve věci tohoto projednávání vysíláme jednoho na výpomoc. V Liberci bude pomáhat celou dobu projednávání, tedy od 7. do 10. října, na kterou je naplánováno,“ přiblížila důvody konání soudního řízení Suchoňová.

„Soud se v této kauze nekonal rok a půl, protože se čekalo na právní moc rozhodnutí v jiných řízeních, která by u některých ze čtrnácti obžalovaných osob a firem, mohla promluvit do souhrnného uložení trestu,“ doplnila Suchoňová. Poznamenala, že jinak se ke stávce připojila většina pracovníků ústeckého krajského soudu i jeho pobočky v Liberci.

Stávka justičního personálu začíná. Až do středy omezí provoz soudů

Domácí
Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Stávkují i zaměstnanci soudu v Liberci.

Soudci stávkovat nemohou

Třídenní výstražná stávka, vyhlášená Odborovým svazem justice za dosažení důstojných platových podmínek zaměstnanců soudů, potrvá do středy. Zakleté spící zámky budou po tři dny připomínat prakticky všechny soudní budovy v Česku – většina nařízených hlavních líčení byla zrušena či odročena, nepřijímají se písemná podání.

„Soudci zdejšího soudu sice stávkovat podle Listiny základních práv a svobod nemohou, bez zaměstnanců ve výkonu i ve správě soudu, včetně pomocně obslužného personálu, však jsou schopni poskytovat službu veřejnosti pouze v nezbytném rozsahu. Soud proto bohužel není ve dnech stávky schopen přijmout a řádně zaevidovat podání, odesílat rozhodnutí, konat hlavní líčení a jednání,“ uvedl předseda Okresního soudu v Jičíně Jiří Vošvrda.

Dodal, že stávku soudci podporují, platové podmínky zaměstnanců soudů jsou nedůvodně horší než na srovnatelných pozicích ve státní správě.

Jde o dlouhodobý problém a je potřeba ho řešit
Jiří Vošvrda, soudce

Podle informací ČTK činil loni skutečný průměrný plat justičního personálu 36916 korun, průměrná mzda v Česku přitom dosáhla 43341 korun. „Jde o dlouhodobý problém a je potřeba ho řešit,“ uvedl ve svém prohlášení na webu soudu Jiří Vošvrda.

Právě jičínský okresní soud původně figuroval na seznamu těch, kteří se k stávce nepřipojí.

„Byla to předčasná informace. Stávkuje se na všech soudech na východě Čech. Na okresních soudech vstoupilo do protestu až 90 procent zaměstnanců, na Krajském soudu v Hradci Králové a jeho pobočce v Pardubicích je to 70 procent,“ upřesnila pro Novinky mluvčí hradeckého krajského soudu Kateřina Jarkovská. I ona se rozhodla stávkovat.

Prakticky všude jsou ochromeny všechny soudní úseky, není možná průběžná práce se spisy, nefungují pokladny, infocentra, nelze předvolávat svědky či reagovat na podání.

„Například během květnové jednodenní stávky přebírala písemná podání justiční stráž, to už nyní není v Hradci možné,“ dodala Jarkovská.

O situaci na konkrétním soudu se mohou lidé dočíst na webových stránkách na portálu justice.cz.

Předsedové krajských soudů podpořili stávkující zaměstnance

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám