Hlavní obsah

Hlaváček z ANO z osobních důvodů odmítl mandát europoslance

Aktualizováno

Ekonom Martin Hlaváček, který byl za hnutí ANO zvolen europoslancem, se neujme druhého mandátu v Evropském parlamentu. Neumožní mu to závažné osobní důvody, uvedl na síti X.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Martin Hlaváček

Článek

„Závažné osobní důvody mi neumožní ujmout se mandátu poslance Evropského parlamentu,“ uvedl Hlaváček bez dalších podrobností.

Jednička kandidátky ANO a místopředsedkyně frakce Patrioti pro Evropu Klára Dostálová Novinkám sdělila, že Hlaváček povahu „osobních důvodů“ nesdělil ani svým kolegům. „Oznámil nám, že nemůže nastoupit z vážných osobních důvodů. Řešíme to od rána. Co je to za důvody, to nevíme. Řekl nám, ať se neptáme,“ uvedla.

S hnutím se prý europoslanec nerozchází a chce s ním nadále spolupracovat. ANO bude v EP zasedat ve frakci Patrioti pro Evropu spolu s nacionalistickými stranami.

Hlaváčkova mandátu se ujme náhradník Tomáš Kubín z Českých Budějovic. „Jsme v kontaktu s ministerstvem vnitra, řešíme náhradníka pana Kubína. Nevíme, jestli se bude moci zúčastnit už v úterý ustavujícího zasedání Evropského parlamentu. Vnitro to musí oznámit příslušným institucím v Evropském parlamentu. Nevíme, zda se to zvládne zprocesovat,“ dodala Dostálová.

Hlaváček v Evropském parlamentu zasedal coby nestraník za ANO od roku 2019. V minulosti působil jako náměstek ministra zemědělství Petra Bendla (ODS).

Europoslanci ANO nepřišli na setkání s premiérem. Asi jim to Babiš zakázal, rýpl si Fiala

Domácí

Související témata:

Výběr článků

Načítám