Hlavní obsah

Hladík přijel lobbovat za národní park Křivoklátsko. Místní mu poslali vzkaz letadlem

Křivoklát

Vyhlášení národního parku Křivoklátsko se zdá být na spadnutí. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pondělí jednal s místními spolky, některými starosty či vlastníky pozemků o dopadech vyhlášení parku. V tu dobu mu však nad hlavou létalo i letadlo, které za sebou táhlo plachtu s nápisem Ne národní park Křivoklátsko!

Křivoklátsko se má proměnit z chráněné krajinné oblasti na národní parkVideo: Radek Plavecký, Novinky

Článek

Proti přeměně chráněné krajinné oblasti na národní park je stále téměř třicítka obcí v sousedství.

„Náš vzkaz je jasný. Létá vám nad hlavami. Na tom se nic nemění,“ potvrdila Novinkám Iveta Kohoutová, starostka Karlovy vsi, která bude jako jediná parkem obklopena.

„Jsou podány správní žaloby, ministerstvo se pořád nevypořádalo se všemi připomínkami,“ dodávala starostka.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Odpůrci vyhlášení národního parku vyslali na jednání s ministrem jasný vzkaz

Ministerstvo tlačí vznik národního parku Křivoklátsko i přes odpor obcí

Domácí

Ministr Hladík postupně přijíždí do regionu za místními lidmi. „Dneska jsme například jednali o sokolovně v obci Křivoklát, o možnosti výměny starého kotle za tepelné čerpadlo,“ uvedl ministr, podle něhož se tato oblast potýká s nečistým ovzduším kvůli zastaralému vytápění kotli na uhlí. S obcí Sýkořice se zase jedná o zřízení domu přírody.

Nemám pocit, že jsou všichni proti

„Když mluvím s jednotlivými občany, starosty nebo spolky, tak nemám pocit, že by všichni byli proti národnímu parku,“ mínil ministr.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Ministr životního prostředí Petr Hladík v pondělí jednal na Křivoklátsku

Proti vyhlášení parku vznikla i petice, kterou podepsalo přes 11 tisíc lidí, a občanská iniciativa Otevřené Křivoklátsko, která spolu s 27 obcemi dál trvá na svém. „Dál platí, že zdejší prostředí je podle nás dostatečně zajištěné chráněnou krajinnou oblastí a národní park není potřeba,“ uvedl zakladatel iniciativy Jakub Majer.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Křivoklátsko. Z chráněné krajinné oblasti se má stát národní park

Odpůrci argumentují vysokými náklady na provoz národního parku, obavami z omezení pohybu a zřízení bezzásahových zón. „Nevíme, jak velká oblast bude bezzásahová, pořád nám na všechno říkají potom, potom,“ mínila starostka Kohoutová.

Návrh zákona se dokončuje

Ministr Hladík namítal, že k zásadnímu omezení místních obyvatel nedojde. „Bezzásahové území bude ve stejném rozsahu jako jsou současné národní přírodní rezervace, které už bezzásahovým územím jsou, na tom se nic nezmění,“ řekl Hladík.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Křivoklátsko. Z chráněné krajinné oblasti se má stát národní park

Podle ministra návrh neřeší jednotlivosti, ale je spíše obecný. „Připravujeme jej, aby byl flexibilnější, konkrétní věci bude řešit až rada národního parku,“ potvrdil Hladík.

„Veškeré informace starostové mají, chceme se s nimi dohodnout na režimu zonace, cyklostezkách, na fungování uvnitř parku, návrh upravujeme. Do konce července by měly být vypořádány všechny připomínky a pak bude návrh poslán na vládu. Na podzim by se měl dostat k projednání do Poslanecké sněmovny,“ předpokládal Hladík.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Křivoklátsko. Z chráněné krajinné oblasti se má stát národní park

Víc práv obcím

Novela zákona podle něj přinese některé zásadní změny pro fungování národních parků, a to nejen toho nově vyhlašovaného na Křivoklátsku. Zmínil tři nejzásadnější změny, a to posílení rad národních parků, větší průchodnost a průjezdnost parků, například možnosti vjezdu a vstupu záchranných složek, a třetí je posílení vztahu mezi správou národního parku a majiteli pozemků či podnikateli uvnitř parku.

Třetí věc se Křivoklátska netýká, protože přes 99 procent území je v majetku státu. Změna by mohla pomoci právě obcím. „Hlas samosprávy nebude moci být přehlasován zástupci spolků, odborné veřejnosti nebo podnikatelů. Žádný návrh nebude moci být odhlasován bez většiny zástupců samospráv,“ uvedl Hladík.

ČZU: Projekt likvidace invazních rostlin v národních parcích posloužil ochraně přírody

Věda a školy

Výběr článků

Načítám