Hlavní obsah

Hilšer získal fíglem ze Senátu o 5 milionů korun víc. Čerpat chce dál

Marek Hilšer si před šesti lety založil hnutí „Marek Hilšer do Senátu“, aby mu jako nezávislému kandidátovi přicházely od státu peníze za mandát. Od roku 2018 si tak přilepší ke svému platu a náhradám senátora o dalších 5,4 milionu korun ze státního rozpočtu. V čerpání chce pokračovat, do horní komory v září kandiduje s podporou Pirátů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Hilšer

Článek

„Všechny výdaje jsou nad rámec zákona pro veřejnost zveřejněny na transparentním účtu. Finance byly využity například na organizaci konference o klientelismu, podporu občanů v boji proti predátorskému developmentu, organizaci debaty o EU, řešení problematiky Airbnb a další,“ napsal Novinkám Hilšer, který na sebe upozornil neúspěšnou kandidaturou na Hrad v roce 2018.

Hilšerovo hnutí dostává příspěvky od státu čtvrtletně, po 225 tisících korunách. Ročně činí celková suma za mandát senátora 900 tisíc. Dosud mu bylo vyplaceno skoro 5 milionů korun. V letošním roce ještě celý příspěvek neobdržel, zatím mu došlo 225 tisíc, další výplata by měla přijít nyní v červenci.

Dodal, že část peněz také použil na prezidentskou kampaň pro volby v roce 2023, v níž podle zveřejněné zprávy utratil 1,8 milionu korun, další peníze použije na senátní kampaň pro letošní volby v září. Na tu platí limit dva miliony korun pro první kolo a dalších 500 tisíc na kolo druhé.

Bek čerpá přes milion v náhradách ze Senátu, do kterého nechodí

Domácí

Hilšer kandiduje na Praze 2 s podporou Pirátů, utká se například s egyptologem Miroslavem Bártou, který kandiduje za STAN.

Podle smlouvy mezi Piráty a Hilšerem, kterou strana zveřejnila na svých stránkách, musí senátor své kroky v kampani sice konzultovat, příspěvek za mandát ve výši 900 tisíc ročně však bude náležet jeho hnutí „Marek Hilšer do Senátu“ tak jako doposud. Hilšer by však v případě zvolení měl změnit senátorský klub - z klubu Starostů vstoupit do klubu Piráti a SEN21.

Bez hnutí by příspěvek nedostal

Příspěvek na mandát čerpá za senátory každá politická strana, činí 900 tisíc ročně, za šest let tedy 5,4 milionu korun. V případě Hilšera, který před šesti lety kandidoval jako nezávislý, by tyto peníze nebyly vypláceny nikomu a stát by ušetřil. Hilšer si však raději založil vlastní hnutí „Marek Hilšer do Senátu“, za které kandidoval, aby mu stát musel peníze dávat.

Zatímco ostatní strany příspěvky za mandáty používají na placení aparátu, platů, nájmu za kanceláře apod., Hilšer mohl s penězi zacházet bez podobných výdajů dle zveřejněné výroční zprávy za rok 2023.

Jak ukazuje Hilšerův transparentní provozní účet, který si senátor zřídil, z peněz platí i různé online služby, propagaci, grafické práce, účetnictví. Z účtu byly však provedeny i výběry hotovosti.

Hilšer přitom jako další senátoři čerpá kromě platu i senátorské náhrady, které mu celou řadu výdajů pokrývají. Jen náhrady na reprezentaci ročně činí 182 400 korun, 456 tisíc korun dostává zase jako „víceúčelovou paušální náhradu“. Hilšer v loňském roce vyčerpal také 240 tisíc korun jako náhradu výdajů za kancelář, takřka limitních 284 tisíc korun si nechal proplatit za odborné a administrativní práce“, Hilšerovi asistenti vyšli jen za loňský rok Senát na maximálně proplácenou částku 666 tisíc korun a mobilní služby senátora stály z veřejných peněz za loňský rok 34 tisíc korun. Hilšer má jako místopředseda výboru pro sociální politiku příplatek k platu senátora a činí tak letos přes 123 tisíc měsíčně.

Hilšer je se svým postupem v Senátu výjimečný. Jen lehce podobně si počínal senátor Václav Láska, který své hnutí Senátor 21 založil však až po vstupu do horní komory za účelem podpory dalších nezávislých kandidátů. SEN 21 však jako hnutí skutečně funguje a chystá se i do voleb do Sněmovny.

Asistenti získali posty na ministerstvech. Dosáhnou na dvě odměny

Domácí

Výběr článků

Načítám