Hlavní obsah

Hejtmanka Pecková vysoudila omluvu od zastupitele z ANO, lživě ji spojil s Dozimetrem

Středočeský kraj

Opoziční zastupitel Středočeského kraje Martin Herman (ANO) se musí omluvit hejtmance Petře Peckové (STAN) za to, že ji lživě spojil s úplatkářskou kauzou Dozimetr. Musí také smazat ze svých stránek na sociálních sítích příspěvky spojující hejtmanku s případem korupce při zadávání zakázek pražského dopravního podniku.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN)

Článek

Verdikt ve čtvrtek vyřknul odvolací středočeský krajský soud v Praze. „Tvrzení byla nepřípustná. Byla schopná žalobkyni poškodit v očích veřejnosti,“ prohlásil předseda odvolacího senátu Roman Fremr.

Potvrdil tím původní rozsudek okresního soudu v Kolíně a rozhodnutí je pravomocné.

Herman na Facebooku loni v září například uvedl, že hejtmanka „podle policejního spisu ladila celou strukturu organizovaného zločinu u středočeských silničářů“. Dále že kryla lidi vyšetřované v rámci kauzy Dozimetr či že byla důležitou součástí zločinecké skupiny. Obdobné výroky prezentoval také na veřejném jednání krajského zastupitelstva.

Ve vyjádření k soudu uvedl, že to byly pouze úvahy vycházející z některých médií.

STAN a Spolu budou vládnout ve středních Čechách, Pecková zůstane hejtmankou

Domácí
Foto: Archiv Právo, Právo

Krajský opoziční zastupitel Středočeského kraje Martin Herman (ANO)

Zkreslené informace

Pecková to napadla s tím, že šlo o lživá tvrzení, která značně poškodila její pověst. „Politici musí snést vyšší míru kritiky. Ale vyšší mírou kritiky se nesmí brát lež,“ řekla.

Soudy jí daly za pravdu. Odvolací senát uvedl, že Herman výrazně zkreslil informace a nikdy se podle nich neprokázalo, že by Pecková byla jakkoli do korupční kauzy zapojena. Nikdy ji policie ani nevyslýchala.

U prvoinstančního soudu v Kolíně Pecková uvedla, že se Hermanovy výroky lavinovitě šířily na sociálních sítích a na dalších místech na internetu. Jejich intenzitu posilovalo také sdílení dalšími předními politiky ANO. Ve čtvrtek dodala, že hnutí zneužilo zastupitelova tvrzení i při letošních krajských volbách. V nich ve Středočeském kraji zvítězilo hnutí ANO se ziskem 33 procent hlasů, STAN s Peckovou skončili druzí s 27 procenty.

Herman už se v minulosti dopustil i jiných přešlapů. V době covidové pandemie třeba přišel na jednání zastupitelstva, ačkoli měl být v karanténě. Později se za to omluvil a vysvětlil, že si spletl datum pro výpočet trvání karantény. Při komunálních volbách v Kolíně zase pod falešným jménem zadal výrobu letáků dehonestujících politické konkurenty. Případ řešila tamní policie, která to odhalila.

Státní zástupce v kauze Dozimetr obžaloval další dvě firmy

Krimi

Výběr článků

Načítám