Hlavní obsah

Havlíček: Nechceme Evropu destruovat, chceme ji změnit

Cílem nové frakce Patrioti pro Evropu v Evropském parlamentu, kterou spoluzaložilo hnutí ANO, není podle místopředsedy hnutí Karla Havlíčka Unii destruovat, ale změnit ji k lepšímu. Je proto podle něj potřeba spojit pragmatické politiky, kteří si nebojí problémy pojmenovat. Toho, že by sedmičlenný europoslanecký klub ANO nebyl v 84členné frakci dostatečně slyšet, se neobává.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Místopředseda ANO Karel Havlíček

Článek

Jak se zrodila myšlenka vytvořit novou frakci v Evropském parlamentu? Koho to napadlo, ANO nebo Viktora Orbána?

Odešli jsme z Renew, ačkoliv to mělo zájem, abychom pokračovali. Dokonce jsme dostali velkorysou nabídku mít místopředsedu Evropského parlamentu, ale my s funkcemi nekšeftujeme. Pro nás je zásadní plnit náš program, takže jsme se rozhodli to nevyměnit, odejít a pak jsme pochopitelně hledali partnery, byli jsme v kontaktu s Maďary, Rakušany, ale i dalšími zeměmi. Už nevím, čí přesně to byl nápad, ale dospěli jsme k závěru, že by stálo za to dát dohromady novou frakci.

Takže vznik frakce je vlastně reakcí na to, že jste po odchodu z Renew neměli kam zapadnout?

Hledali jsme spojence pro Evropskou unii, nikoliv například pro postoj vůči Rusku nebo vůči Ukrajině. Hledali jsme někoho, s kým budeme sdílet podobné názory, a uvědomovali jsme si, že Evropa prochází poměrně zásadní změnou. Takový ten progresivismus a aktivismus začíná být za zenitem, voliči začínají upřednostňovat pragmatičtější postoj. Všichni vidíme, že Evropa je nekonkurenceschopná, migrační politika se nezvládla, klimatická politika nás staví do pozice, kdy ztrácíme za USA i Čínou a rozevírají se sociální nůžky. Je logické, že je více stran v Evropě, které si to uvědomují. Získávají i silné postavení v rámci svých zemí. Takové strany jsme začali hledat.

Budeme klíčovým hráčem, řekl Babiš k nové frakci

Domácí

Jaký očekáváte koaliční potenciál? Do frakce Patriotů přece jen totiž vstoupily některé strany, třeba krajně pravicové, se kterými se v minulosti v EP nikdo moc nebavil. Nedali jste dohromady v jistém slova smyslu outsidery?

To si nemyslím. Jestliže je tam strana Marine Le Pen - francouzské Národní sdružení, tak to určitě není žádný outsider, je to jedna z nejhlavnějších stran v celé EU. Z mého pohledu posílila v rámci voleb a možná má vykročeno k tomu být příští francouzskou prezidentkou.

My jsme pragmatičtí a hledáme spojence, kteří mají stejný názor na zásadní oblasti, které jsme hlásali před volbami. Nemůžeme se vzdát toho, co jsme hlásali. Kdybychom zůstali v Renew, tak nás budete kritizovat, že jsme zradili naše voliče a že jsme to vyměnili za nějaké fleky. Kdybychom zůstali nezařazení, tak nám budete vyčítat to, že jsme na okraji evropského zájmu. Kdybychom vytvořili frakci s málo členy, tak budete tvrdit, že jsme takřka bez vlivu. A když jsme představili frakci, která má hodně členů, tak se zase tvrdí, že jsme proruští nebo cokoliv jiného. Ať už ANO udělá cokoliv, všechno bude špatně, ale my se nemůžeme dívat na to, co říká mainstream. My se díváme na jednu jedinou věc, a to je to, co říkají naši voliči, podle toho jednáme.

Patrioti jsou třetí největší frakcí, 84 europoslanců. Jaký v ní budete mít se sedmi zástupci vliv, když například francouzské Národní sdružení má zhruba tři desítky členů?

Už jen vzhledem k tomu, že jsme zakladateli této frakce a patříme tam mezi nejsilnější, tak náš vliv nebude marginální. Podstatné je ale to, jaký vliv bude mít celá frakce, jestli do ní budou přistupovat případně další.

Máte nějaké další země rozjednané?

Samozřejmě. Vezměte si, že během čtrnácti dnů vznikla frakce, která má osmdesát čtyři členů. Před týdnem ještě všichni říkali, že tu frakci nepostavíme, a vysmívali se tomu. Dovedu si představit, že ještě poroste. Jsem přesvědčen, že skutečně začíná v Evropě převažovat ten pragmatický názor na témata, jako je třeba právě migrace. Teď je jen otázka, kdo se nebude bát to pojmenovat a nebude se chtít schovávat za smělé aktivisticko-klimatické cíle a dívat se na to, jak se Evropa destruuje. To nikdo z nás nechce.

Patrioty pro Evropu povede Bardella, místopředsedkyní bude Dostálová. Přidá se i Turek

Evropa

Paradoxně všichni ti aktivisté, kteří si nechtějí připustit, že situace v Evropě není dobrá, jí škodí úplně nejvíce. Chceme-li něco změnit, musíme si uvědomit, co se dělá špatně. Nejsme destruktivní v tom, že bychom chtěli rozkládat Evropu, náš postoj vůči EU i NATO je neměnný, ale chceme něco změnit, takže musíme najít odpovídající partnery.

Zda k Patriotům vstoupí, se rozhodovala i polská PiS (Právo a Spravedlnost), ale nakonec se tak nestalo. Brali jste to jako zradu, že nedáte dohromady Visegrád?

Ne, nežijte v iluzích, že se vyjednává pouze ideologicky a pouze ve smyslu zaměření. PiS by podle mě neměl větší problém být s námi ve frakci, ale dostal nabídku, která byla pro něj lukrativnější. Tak to prostě chodí.

Už máte jasno, jaké budete chtít výbory, případně nějaké konkrétní funkce?

Nešlo nám o funkce. Když máte místopředsedu parlamentu, tak jste viditelnější, ale neznamená to, že otočí kormidlem dějin. Je to vlivnější pozice, než jsou ostatní členové parlamentu, ale že by byla rozhodující pro to vyjednávání, to nikoliv. My chceme prosazovat zájmy lidí, a to budeme dělat bez ohledu na fleky. Teď se to ukotvilo, je nás 84, jsme třetí největší frakcí a jsme přesvědčeni, že budeme posilovat. Jsme hlavním konzervativním směrem v rámci EU, možná z toho nějaké pozice vyplynou, ale když nebudou, tak se svět nezboří. Ono totiž to, jak tam všichni sedí s nohou přes nohu, popíjejí kávu někde v kavárně a vzájemně se uspokojují nad tím, jaké mají funkce a kolik, zavání papalášstvím. A to přesně lidi nesnáší.

Do vaší frakce vstoupili i Filip Turek a Nikola Bartůšek z Motoristů a Přísahy. Je to nějaká první vějička? Předzvěst případné koaliční spolupráce na národní úrovni? Předseda Babiš o Motoristech mluví poměrně smířlivě.

Nebudujeme si nyní žádného koaličního partnera na národní úrovni. Jsme hnutím, za kterým jde více než třetina voličů a pro nás je konkurentem dneska úplně každý. Řekli jsme, že nebudeme dopředu dělat žádné koalice, protože podívejte se, jak podle mě dopadla pětikoalice. Ty strany pracují na sebezničení jen proto, že jejich jediným programem byl Antibabiš. To, co je spojovalo, byla nenávist. My do toho nejdeme s nenávistí, ale s tím, že chceme prosazovat náš program, a ten, kdo se přizpůsobí, s tím budeme jednat.

Poslanci Le Penové vliv ANO ve frakci oslabí, míní odborník

Domácí

Výběr článků

Načítám