Hlavní obsah

Havel bere 22tisícový důchod

Novinky, Jitka Götzová, Hana Kadečková
PRAHA

Po několika měsíčním mlčení se exprezident Václav Havel rozhodl promluvit o tom, jak se mu žije po odchodu z Hradu. Prozradil, že si každého osmého v měsíci vyzvedává na poště svůj starobní důchod ve výši 22 tisíc korun.

Foto: Vratislav Konečný

Páně Čížkovo království.

Článek

Uvedl to ve čtvrtek Večerník Praha, když zveřejnil malý úryvek z připraveného rozhovoru s bývalým prezidentem. "Stát mi nedává nic kromě starobního důchodu," prohlásil podle listu Havel.

Zároveň přiznal, že "sestoupit do podhradí nebylo jednoduché" a že se ani moc nezajímá o osud návrhu zákona o požitcích exprezidenta, na kterém se stále ještě Parlament neshodl.

Jen tři s penzí nad 20 tisíc Kč

Jestliže by opravdu Havel pobíral tak vysoký důchod, je jedním ze tří občanů, kteří z celkového počtu dvou miliónů starobních důchodců dostávají v současnosti v České republice penzi vyšší než 20 tisíc korun. Právu to ve čtvrtek řekla tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Mikešová.

Na dotaz, jak vysoký plat by musel člověk mít, aby dostával měsíční starobní důchod ve výši 22 tisíc korun, Mikešová odpověděla: "Například by musel mít v posledních osmi letech měsíční plat 300 tisíc korun. Z toho plyne, že na pojistném by bylo odvedeno asi sedm a půl miliónu korun, a tato částka zaručuje pobírání důchodu ve výši 21 tisíc asi po dobu třiceti let. Aby se takovému člověku odvedené pojistné vrátilo na důchodu, musel by se tedy dožít přibližně 92 let," dodala mluvčí.

Havel na Hradě končil s měsíčním platem 164 700 Kč, který se podle zákona nezdaňuje.

První informace o výši důchodu Havla padla na jaře v Senátu, kdy tehdejší vicepremiér Pavel Rychetský obhajoval legislativní předlohu s 50tisícovou rentou pro exprezidenta. Uvedl, že Havel už má důchod 13 700 korun. Exprezidentův tajemník Jakub Hladík pak na dotaz Práva sice tuto částku nepotvrdil, pouze řekl, že se "asi tak pohybuje".

Pokud by Parlament schválil návrh zákona o požitích bývalé hlavy státu, mohl by mít Havel měsíčně i s důchodem 72 tisíc korun a k tomu dalších 50 tisíc korun na provoz kanceláře.

Anketa

Je podle vás 22 tisícový důchod pro exprezidenta dostatečný?
ano, je to dost
49,3 %
částka je přiměřená
7,2 %
exprezident zaslouží víc
43,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 566 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám