Hlavní obsah

Havárie na Moravské Dyji. Na hladině plavou desítky mrtvých ryb včetně kapitálních kaprů

Dačice

Na Moravské Dyji u Dačic uhynuly desítky ryb. V úseku dlouhém dva až tři kilometry voda čpěla a na hladině plavaly mrtvé ryby. Příčinou se zabývají rybáři, městský úřad i životní prostředí. Mohlo se jednat i o splašky, které se do vody dostaly.

Foto: MO ČRS Dačice

Mezi uhynulými rybami jsou i velcí kapři

Článek

Novinkám to potvrdil jednatel místní organizace rybářského svazu Dačice Lukáš Polena. „Snažíme se s pomocí hasičů vodu čeřit. Ale nelze vytvořit nějakou bariéru, která by šíření zabránila, jako se to dělá například v případě olejových skvrn,“ uvedl Polena.

Foto: MO ČRS Dačice

Mrtvé ryby na hladině Moravské Dyje.

Kvůli havárii je ve vodě méně kyslíku, a ryby proto hynou. Co je přesnou příčinou, nechtěl Polena předjímat.

„Věc je ve vyšetřování, spolupracujeme na ní mimo jiné s odborem životního prostředí dačického městského úřadu. Jisté je pouze to, že voda v úseku čpěla a byla bez kyslíku, což určitě něco způsobilo,“ konstatoval Polena. Připustil, že to mohly být i splašky, které se do vody dostaly.

Foto: MO ČRS Dačice

Uhynulé ryby z Moravské Dyje.

Zasažený úsek Moravské Dyje začíná u obce Hradišťko po proudu. V řece jsou plotice, cejni, candáti, štiky, ale také kapři. „Mezi uhynulými kusy byli i kapitální kapři,“ litoval Polena.

Největší dosavadní havárie na řece v České republice se stala před čtyřmi roky na Bečvě, kdy tam v září 2020 uhynulo přes 39 tun ryb.

V jezeře kolem Popelčina zámku záhadně hynou ryby

Koktejl

Výběr článků

Načítám