Hlavní obsah

Hasiči vydali doporučení: Připravte si evakuační zavazadlo, vodu i mobily

Hasiči v rámci očekávaných extrémních srážek a s tím spojené hrozby povodní vydali doporučení pro občany, jak se na záplavy připravit a co si nachystat v případě evakuace. Důležité je mít zavazadlo, nejlépe batoh, se základními potřebami včetně dokladů, peněz a léků, dostatečnou zásobu pitné vody, nabitý mobilní telefon a k němu power banku.

Foto: HZS Olomouckého krahe

Hasiči připravují zásoby pytlů s pískem.

Článek

Lidé by se měli v případě povodní podle mluvčího generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru (HZS) Martina Kavky za prvé řídit pokyny starostů obcí, v nichž žijí, a také složek integrovaného záchranného systému.

Důležitá je i dobrá informovanost, tedy sledování aktuálního dění v médiích, ale třeba i na sociálních sítích hasičů v jednotlivých krajích, na webech či sítích domovských obcí nebo také na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Zároveň by měli být lidé především ze záplavových oblastí připraveni na to, že mohou být kvůli velké vodě evakuováni. Pokud by to reálně hrozilo, je podle hasičů nutné učinit ještě před tím několik důležitých kroků.

Kde hrozí zatopení, ukazují záplavové mapy

Domácí

Především připravit na povodně svou rodinu, blízké a vlastní domov, odstranit z jeho okolí vše, co by mohla velká voda odnést.

Také si dopředu zjistit, kde se nacházejí uzávěry vody a plynu a jak je v případě evakuace rychle uzavřít, jak vypnout pojistky. Elektrické spotřebiče, které zrovna nepoužívají, by lidé měli odpojit od elektrické energie.

„Pokud je to možné, drahý nábytek a cennosti přestěhujte do vyšších pater. Škody u nepřipraveného domu mohou být až desetkrát vyšší než u domu, který je vyklizený a připravený na příchod povodně,“ upozornil Kavka.

Od věci prý také není připravit si i pytle s pískem a těsnicí fólie i zajistit ucpávky kanalizace a odtoku toalety. Nutné je rovněž zabezpečit chemické látky, které by mohly případně kontaminovat vodu a životní prostředí.

Kolik srážek kde napršelo. Vyberte nejbližší stanici

Počasí

Mazlíčci pod kontrolou

Pokud mají lidé domácí mazlíčky, je třeba je držet dostatečně pod kontrolou, tak aby bylo možné je během několika okamžiků umístit do přepravky a opustit i s nimi domov. U psů je dobré mít je na vodítku. Případně hasiči radí drobná zvířata preventivně umístit ke známým na bezpečná místa.

U hospodářských zvířat je potřeba je včas vyvést na vyvýšená místa, a pokud majitel nemůže jejich evakuaci zajistit, má požádat o pomoc místní samosprávu. V případě, kdy už nestihne zvířata evakuovat, hasiči doporučují je raději vypustit z chovatelských budov, aby sama mohla před velkou vodou uniknout.

Pokud už hasiči vyzvou lidi k evakuaci, měli by vždy a okamžitě poslechnout a vzít si s sebou připravené evakuační zavazadlo, vždy jedno pro každou osobu. Jeho součástí jsou ty nejzákladnější potřeby – osobní doklady, hotovost a bankovní karta, léky, mobilní telefon s nabíječkou a nabitá power banka. Kromě toho je důležité mít u sebe i dostatek pitné vody.

„Povodňová situace může být nepředvídatelná a často se velice rychle mění. Doba, po kterou je ještě možná bezpečná evakuace, tak může být i velmi krátká. Před odchodem z domu doporučujeme vypnout uzávěr vody a přívod plynu. V případě, že hrozí zaplavení objektu, doporučujeme vypnout i pojistky,“ sdělil mluvčí HZS.

Dodal, že lidé by se rovněž měli preventivně vyhnout cestování do rizikových oblastí.

Evakuační zavazadlo

- osobní doklady

- hotovost a bankovní karta

- léky, které užíváte

- mobilní telefon s nabíječkou, ideálně i nabitá power banka

V pohotovosti i ředitelství silnic

Kvůli hrozícím povodním jsou v pohotovosti i pracovníci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), aby jejich střediska mohla okamžitě zasáhnout a pomoci v krizových místech.

„Bude-li potřeba, mohou o víkendu nastoupit do práce i zaměstnanci mimo plánovanou směnu,“ uvedl ve čtvrteční tiskové zprávě mluvčí ŘSD Václav Koblenc.

Už ve čtvrtek kontrolovali průchodnost a funkčnost uličních vpustí a odvodňovacích prvků, zejména podél silnic. V případě nutnosti je okamžitě čistili.

V plánu mají rovněž pravidelně monitorovat a kontrolovat riziková místa, kde hrozí zatopení vozovky vodou či splašky z půdy. Pohotovost budou mít i střediska mostních provizorií k případné okamžité pomoci.

„Informujeme také všechny firmy, které realizují pro ŘSD stavby, aby maximálním možným způsobem zabezpečily v krizových místech staveniště a minimalizovaly tak případné škody,“ sdělil Koblenc.

Maximální pohotovost budou mít podle něj i všichni dodavatelé provádějící běžnou údržbu, aby bylo ŘSD připravené na vývoj situace a scénáře jako uzavření silnic, zatopení či znečištění silnic, pády stromů, sesuvy atp.

Dispečeři budou veškeré události, které mají vliv na plynulost provozu na dálnici, hlásit také na Národní dopravní informační centrum (NDIC), k dispozici navíc budou mít i meteorologické modely na jednotlivé úseky dálnic.

ŘSD rovněž posílí svůj tým v Národním dopravním informačním centru a v call centru, kam je možné v případě zaplavení či znečištění silnic volat na linku 800 280 281.

Výhled počasí připomíná roky 1997 a 2002, někde může napršet až 450 mm srážek

Počasí

Výběr článků

Načítám