Hlavní obsah

Handrkování o poradní skupiny vlády. Válek si počká, přednost má paměťová agenda

Na Úřadu vlády začíná být těsno. Ke stávajícím dvěma desítkám poradních rad přibudou minimálně další dvě. Zatímco zřízení skupiny, která bude řešit historii a „paměťovou agendu“, jde poměrně hladce, ministerstvo zdravotnictví s Radou vlády pro veřejné zdraví narazilo. O její zřízení usilují od loňského prosince.

Foto: Stanislava Beenšová, Novinky

Úřad vlády

Článek

„Se vznikem Rady vlády pro paměťovou agendu se počítá. Aktuálně je návrh v meziresortním připomínkovém řízení a rada by měla vzniknout po projednání vládou,“ sdělila Novinkám mluvčí vlády Lucie Ješátková.

Nová poradní skupina vlády propojí různé instituce, které se věnují historii. Společně mají „systematicky a koncepčně přistupovat k různým aspektům z oblasti historické paměti“. Jejím úkolem by neměla být interpretace dějin.

Úřad vlády tvrdí, že vytvořením rady splácí dluh, který vůči „paměťové agendě“ má. Jedním z posledních impulzů byla loňská hladovka disidentů před Strakovou akademií, kde protestovali za lepší důchody pro disidenty.

Válek chystá centrální úřad hygieny

Domácí

Zhruba stejně dlouho se snaží ministerstvo zdravotnictví dostat na vládu návrh na zřízení Rady vlády pro veřejné zdraví. Slibují si od ní lepší koordinaci při prosazování opatření a politik na ochranu zdraví obyvatel nebo posilování prevence.

„Rada bude zřízena do konce roku. Členy budou inspekční orgány, jednotlivá ministerstva, SZÚ, zástupci odborné obce a akademické sféry,“ sdělili zástupci ministerstva zdravotnictví Novinkám v prosinci 2023.

Nová úřednická místa?

Návrh se na jednání vlády stále nedostal. Podle informací Novinek nejprve kvůli výtkám z vlády, že by se vytvářel další byrokratický aparát. Resort vedený Vlastimilem Válkem (TOP 09) tvrdí, že nová místa pro úředníky neplánují.

„Rada vlády pro veřejné zdraví s sebou nepřinese vznik nových služebních ani pracovních míst. Sekretariát Rady bude tvořen stávajícími zdroji Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl mluvčí Ondřej Jakob.

Pro paměťovou radu to podle serveru CNN Prima News ale neplatí. Vzniknout má šest placených úřednických míst. Při Úřadu vlády bude zřízeno oddělení, které bude místo ministerstva financí zajišťovat dotační politiku na podporu paměťové agendy.

„Samotná funkce v radě bude neplacená. Mělo by v ní zasednout zhruba 20 lidí, a to jak zástupců ministerstev, tak také nevládních institucí,“ doplnila pro Novinky mluvčí Ješátková.

I Válkův resort má už od loňska představu o tom, kdo v poradní skupině zasedne. Ne všechny instituce se složením ale souzní, což je další důvod, proč se zřízení tak vleče.

Ministerstvo tvrdí, že už jednání směřují do finále. Dosavadní neúspěch ale zbrzdil i další slibované změny. Zasekla se třeba systematizace krajských hygien i vznik Státní hygienické služby, který ministerstvo slibuje ve své Strategické analýze potřeb. Novela, která to řeší, obsahuje i paragraf, jenž počítá s vytvořením rady vlády.

Státní zdravotní ústav se má přejmenovat na Ústav Alice Masarykové

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám