Hlavní obsah

Hádky v Grolichově koalici? Po 30 letech odchází z ODS místní předseda

Brno

Sotva po volbách uschly na jižní Moravě podpisy na koaliční smlouvě, objevil se první spor. Z klubu zastupitelů ODS a po 30 letech ze strany odchází dosluhující radní Vladimír Šmerda. V kuloárech se spekuluje o sporech o funkce. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) ubezpečil, že je to interní věc ODS a na koalici nemá vliv. Šmerda to potvrdil. Mandát si ponechá.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hejtman Grolich (vpravo) měl důvod k úsměvu po rychle domluvené koalici, nyní ale řeší první spory.

Článek

Jihomoravský kraj byl jedním ze tří, kde ve volbách nevyhrálo hnutí ANO. Uskupení Spolu v čele s Grolichem zvítězilo téměř se čtyřicetiprocentní podporou, kterou nečekal ani sám hejtman. Blesková domluva se Starosty pro jižní Moravu znamenala první uzavřenou koalici v krajích s pohodlnou většinou 35 zastupitelů z 65 a zdálo by se, že je vše zalité sluncem.

Spory o funkce?

Odchod Šmerdy z ODS a ze zastupitelského klubu tak přišel jako rána z čistého nebe.

„Necítím se komfortně s některými lidmi, se kterými bych měl spolupracovat,“ vysvětlil Novinkám bez bližších podrobností Šmerda, který položil i funkci předsedy místní organizace ODS Brno-venkov a místopředsedy jihomoravské organizace strany.

Na jihu Moravy byla podepsána první krajská koaliční smlouva

Domácí
Foto: archiv Jihomoravský

Vladimír Šmerda odchází z ODS po třiceti letech.

V kuloárech se mluví o problémech kvůli rozdělení placených funkcí. Šmerda to ale vyvrátil. „Dostal jsem nabídku být uvolněným předsedou výboru pro zdravotnictví, takže placené místo, ale já jsem ji nepřijal. Přestal jsem si vážit některých lidí a nechci s nimi dál spolupracovat,“ zdůvodnil.

„Je to čistě interní věc ODS, nemá to vliv na koalici. Jsme s panem Šmerdou v kontaktu a věřím, že program koalice bude i nadále podporovat,“ uvedl pro Novinky Grolich. I bez hlasu dosluhujícího radního pro investice má koalice většinu.

Šmerda ale nové krajské vládě problémy dělat nehodlá. „Nebudu hlasovat proti ní. Nejsem v opozici. Buď se přidám k jinému zastupitelskému klubu, nebo zůstanu nezařazený. Do žádné jiné strany už ale nevstoupím,“ řekl bývalý dlouhodobý starosta Žabčic na Brněnsku.

Překvapení kolegové

Dalšího člena ODS a radního kraje Karla Jurku rozhodnutí Šmerdy překvapilo. „Je to fajn chlap a je to pro nás ztráta. Ale je to jeho osobní rozhodnutí a myslím si, že je to dětinské. Nečekal bych to od něj,“ řekl Jurka.

Za překvapivý označil krok i další radní kraje za ODS Karel Podzimek. „Já o žádných neshodách nevím, ale je to jeho rozhodnutí,“ poznamenal.

Grolich se nebude ucházet o post šéfa lidovců

Domácí

Výběr článků

Načítám