Hlavní obsah

Grolich se nebude ucházet o post šéfa lidovců

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich se nebude ucházet o funkci předsedy KDU-ČSL. Oznámil to ve čtvrtek na svém účtu na sociální síti X. Jihomoravský krajský výbor se rozhodl nominovat Marka Výborného, na post místopředsedy pak ministra životního prostředí Petra Hladíka.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich po koaličním jednání vítězného Spolu a Starostů pro jižní Moravu, 22. září 2024

Článek

Grolich uvedl, že po úspěchu v krajských volbách na něj byl logicky vyvíjen tlak, aby se o post šéfa své strany ucházel. „Čtyřicet procent svítí strašně moc,“ připomněl zisk hlasů ve volbách. „Udělali jsme tak dobrý výsledek, že to prostě má nadregionální význam,“ dodal Grolich.

I přesto se o funkci ucházet nehodlá. „Mým cílem není být předsedou politické strany a být ministr. Moje práce je tady na jižní Moravě,“ vysvětlil hejtman.

„Nebudu kandidovat na předsedu, protože v dnešní turbulentní době, kdy je možné, že se budou měnit pozice ve vládě, by se čekalo, že předseda vládní strany půjde do vlády, ale my jsme na Jižní Moravě získali tak veliký mandát a já nemohu zklamat důvěru lidí,“ dodal pak Novinkám Grolich.

Jihomoravský krajský výbor, který působí v regionu, kde jsou lidovci tradičně nejsilnější, proto nominuje na post předsedy strany stávajícího ministra zemědělství Marka Výborného. Na funkci místopředsedy pak navrhne ministra životního prostředí Petra Hladíka.

Nové vedení budou lidovci volit 19. a 20 října v Olomouci. Výborný se zatím nerozhodl.

„Beru to s pokorou, své odpovědnosti za KDU-ČSL se nezříkám, ale rozhodnutí řeknu v nejbližších dnech, poté co učiním několik důležitých rozhovorů,“ řekl Novinkám Výborný. Dodal, že rozhodnutí Grolicha je mu líto, protože by mohl být dobrým předsedou, který přinese lidovců novou vizáž, kterou nutně potřebují.

Šéf jihomoravských lidovců Roman Celý poznamenal, že Výborný získal mezi možnými uchazeči nejvíce podpory. Současný šéf KDU-ČSL Marian Jurečka zůstal až za ním. „Ano, dá se to vykládat, že chceme změnu,“ řekl Celý.

Podle Grolicha to ale neznamená, že by měl Jurečka odejít z vlády z pozice ministra práce. „Určitě ne, myslím, že ve straně je poptávka, aby na ministerstvu, kde odvádí dobrou práci, zůstal,“ dodal Grolich.

Jurečka by měl své rozhodnutí oznámit ve čtvrtek na jednání celostátní konference KDU-ČSL. O víkendu řekl, že jediný, kdo by ho mohl nahradit, je Grolich.

Jurečka: Volání po změně? Jedině Grolich

Domácí

Výběr článků

Načítám