Hlavní obsah

Grolich po vítězství Spolu: Věřím, že i voliči hnutí ANO nám dali hlas

Lidovec Jan Grolich patří k trojici politiků, kteří dokázali ve svých krajích porazit hnutí ANO. V rozhovoru pro Novinky popisuje, kde podle něj leží podstata jeho úspěchu i zda má cenu kandidovat pod značkou koalice Spolu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) na tiskové konferenci k výsledkům voleb

Článek

40 procent – tušíte, kde jste je nasbíral?

Piráti zůstali pod čarou, Starostové oslabili. Určitě tam jsme museli nějaké voliče vzít. Věřím, že částečně jsme docílili toho, že i voliči hnutí ANO nám dali hlas.

Hejtman Kuba: Politika „Antibabiš“ je nesmysl

Volby

Dali těch 40 procent hlasů Vám osobně, Spolu, lidovcům?

Celorepublikové výsledky jednoznačně ukazují, že to není jen tak, že když kandiduje Spolu, máte 40 procent jistých. Spíš naopak. Je to prací a komunikací, kterou jsme tady nastavili za poslední čtyři roky.

Podle mne platí, že hejtman – pokud tu práci dělá dobře – musí své kandidátce přinést hlasy navíc. V regionech, kde obhajující hejtmani uspěli, to je vidět.

Ale zároveň vím, že je tu spousta dobrých hejtmanů, kteří žijí v regionech, kde ANO má velký potenciál. Teď se to ukázalo, protože se volilo proti vládě a nehodnotila se jejich práce.

Berete vítězství Spolu na jižní Moravě jako obhajobu tohoto projektu? Že Spolu není mrtvé, jak by se mohlo zdát například z pohledu jižních Čech a výsledku Martina Kuby?

Spolu evidentně smysl má. Co se povedlo Martinu Kubovi, je naprosto unikátní. Upřímně – nemyslím si, že kdybychom šli jako lidovci sami, že bychom udělali tak dobrý výsledek. Teoreticky bychom měli šanci vyhrát, ale úplně těsně. Koalici se Starosty a s ODS bychom poskládali.

Co se ale podařilo Martinu Kubovi, je fenomenální, úplný úlet, a nemyslím si, že je možné to propisovat do ostatních krajů. Je to spíš o osobnostech.

Lidovci díky vám uspěli – je to pravdivé tvrzení?

To musí zhodnotit někdo z venku. Teď je potřeba, aby si nad výsledky sedli straničtí a političtí experti a vyhodnotili je. Neměl jsem prostor sledovat celorepublikové dění a také si to pro sebe musím sám ještě vyhodnotit.

Evidentní je trend nástupu hnutí ANO a tři regiony se mu ubránily. A dá se předpokládat, že bude ještě pár regionů navíc, kde půjde poskládat koalice s jiným hejtmanem než z ANO, i když ANO vyhrálo.

Z toho, co jste zatím měl šanci vidět - uspěli lidovci v krajích? Jak celorepublikový výsledek hodnotíte?

Určitě oslabíme. V mnohých krajích vlády postaví ANO bez nás. Nepočítám mandáty, spíš jestli jsme ve vedení kraje a v jakém vedení.

Čím si to oslabení vysvětlujete?

Hnutí ANO, SPD, Přísaha, Stačilo! – ti všichni kandidovali proti stávající vládě. Vůbec neřešili krajská témata a je strašně těžké proti tomu jít. Měli jsme kampaň postavenou tak, aby si lidé uvědomili, že volí hejtmana, že tu nebude Andrej Babiš ani Alena Schillerová. Měli jsme to připravené dopředu, ale přesto nám dalo dost práce, abychom tuto zprávu lidem v kampani poslali.

A není to jen o lidovcích, ale obecně o vládních stranách. Všechny jsou oslabeny. Musí se zamyslet a mají rok do parlamentních voleb, aby s tím něco udělaly.

Co vlastně chtějí lidovečtí voliči – konzervativce Čunka, nebo liberála Grolicha? Jiří Čunek obhájil senátorský post v prvním kole, vy zas míříte k obhajobě hejtmanství.

Krajské volby tohle neměly šanci rozhodnout.

A rýsuje se vaše rozhodnutí, zda budete usilovat o místo v čele lidovců?

To je strašně brzy, tento víkend řešíme jiné věci. Je potřeba tomu dát ještě pár dní. Já si sám pořád ještě plně neuvědomuji, co ten výsledek znamená.

Ve volebním štábu hnutí ANO jsem se dozvěděla z úst Andreje Babiše, že jste na jižní Moravě žádné povodně neměl. Jak to bylo?

Pokud to někdo říká, tak tomu absolutně nerozumí a neví, co se tu dělo. Je to ale hlavně dehonestace práce meteorologů, lidí z Povodí Moravy. Skvěle to odpracovali, udrželi vodu v nádržích, v korytech řek, v bezpečných rozlivech. A díky tomu škody u nás nebudou velké.

To není o Grolichovi, to je o jejich práci. Zastavili dvousetletou vodu, nikomu neublížila. Kdyby tak nepostupovali, tak v Brně je metr vody, a zajímalo by mne, co by se říkalo v Praze ve volebním štábu.

Připravujete koaliční smlouvu se Starosty pro jižní Moravu. Čekáte ještě nějaký zádrhel?

Nečekám.

Budou vám chybět Piráti?

Lidsky mne to mrzí, protože jsme v radě měli přátelské vztahy napříč stranami. Fungovalo to lidsky a přátelsky skvěle. Z politického hlediska z toho ale radost mít musím. A chybět? Budeme pokračovat ve věcech, co jsme řešili, i bez Pirátů.

Referendum o vládě se ANO povedlo, míní odborníci. Piráti jsou na zrušení

Volby

Související články

Výběr článků

Načítám