Hlavní obsah

Good morning, US Army. V Plzni začaly Slavnosti svobody

Plzeň

V pátek zahájené plzeňské Slavnosti svobody, to je konvoj, rodiny veteránů, historické kempy, uniformy, prapory, proslovy, muzika, pivo a davy lidí. Kdo se chce přenést do pětačtyřicátého, do časů, kdy Plzeň osvobodil Patton, ať se o víkendu vypraví do centra hned ráno.

Páteční ráno v historických vojenských kempech v centru PlzněVideo: Ivan Blažek, Novinky

Článek

Sadový okruh krátce před devátou, prázdno a klid. U chodníků technika s bílou hvězdou na kapotě, na střižených trávnících stany barvy khaki. Opřený o shermana pokuřuje chlápek v mundůru US Army, další popíjí z plecháčku kafe, vedle cinkají jídelní misky. Podává se snídaně. „Míchaná vajíčka s cibulí a se slaninou,“ upřesňuje Mirek Rys, kuchař zdejší polní kuchyně.

„K obědu budou vepřové nudličky se zeleninou a rýží a k večeři klasický hamburger,“ dodává. Jako tenkrát? „Jako tenkrát. Máme dobovou polní kuchařku, snažíme se vařit podle ní,“ prohlašuje.

Foto: Ivan Blažek

Ranní siesta v táboře US Army

Mančaftu to zjevně vyhovuje. „Ještě nám nikdo nevynadal. Snažíme se dělat dobré věci, myslím, že si i pochutnají,“ míní muž, který v civilu sice pracuje v gastronomii, ale ne jako kuchař. Tady připravuje denně na dvě stě porcí. „Vaříme dva a k sobě máme šest lidí,“ konstatuje Rys. Ženská ruka tady nechybí? „Jak říkali v Noci na Karlštejně: Ne.“

Misku si po sobě umyje každý sám. A hele: v lavoru plave molitanová houbička odněkud ze supermarketu. Jak se to shoduje se stále zdůrazňovanou proklamací, že je všechno jako v pětačtyřicátém? „Molitanová houbička, no to je průser,“ směje se Pavel Rogl z klubu vojenské historie 16th Armored Division Club, který organizuje zdejší vojenské ležení. A už vážněji dodává: „U hygieny nelze dělat nějaké kompromisy. V kuchyni určitě najdete spoustu věcí, které nejsou dobové, ale jsou nutné k tomu, aby to tady lidé přežili ve zdraví.“

Foto: Ivan Blažek

Ještě vyčistit zuby. Zda je kartáček dobový, jsme nezjistili…

Latríny by byly stylové, nahradily je však chemické toalety. „A kdo se chce osprchovat, jezdí do autokempu u Boleveckého rybníka,“ doplňuje Rogl.

Ženy v uniformě

Vedle sadů v Proluce je polní nemocnice, tu provozují nadšenci z klubu Tommy & Yankee. A v ní má svůj stan i několik žen. Samozřejmě v uniformách. „Představujeme americké zdravotní sestry z roku 1945,“ říká Emanuela Weiss, mladá Polka, která ale už sedm let žije v Českých Budějovicích.

K vášni pro vojenskou historii ji přivedl otec. „S tátou jsem koukala na válečné filmy, jezdili jsme po Evropě, navštěvovali bojiště, muzea. Pak mně to přestalo stačit a začala jsem sbírat uniformy, vybavení, osobní věci. No a skončilo to tím, že mám svůj vlastní spolek, který tvoří kolektiv čtrnácti žen z Polska, České republiky, Slovenska, a dokonce i z Francie. Jezdíme společně po různých akcích,“ vysvětluje.

Foto: Ivan Blažek

Emanuela Weiss představuje americkou zdravotnici - tyhle knížečky přibližující život v Československu tady vojáci tenkrát fasovali.

Slavnosti si užívá. „Jsme na autentickém místě, v Plzni byly skutečně dvě polní nemocnice. A můžeme připomínat ženy, o kterých se moc nemluví. To jsou pořád tanky, vojáci, ale o ženách sloužících v americké armádě žádná zmínka, a to jich jen v Plzni bylo okolo stovky,“ upozorňuje. „Na vlastní kůži zažívám, jaké to tehdy bylo. Letos máme štěstí, v noci bylo teplo. Ale když je občas zima, třeba i pod nulou, prší, to jsem pak ráda, že se můžu vrátit k pořádné posteli, teplé sprše. A nemusím to prožívat doopravdy.“

Konvoj i věnce

Slavnosti svobody vyvrcholí v neděli dopoledne, kdy městem projede konvoj tří stovek historických vojenských vozidel se shermanem v čele. Oficiální tečku za oslavami udělá pondělní vzpomínkový ceremoniál za účasti rodin veteránů - ti, kteří Plzeň osvobodili, už kvůli vysokému věku nepřijedou - u pomníku Díky, Ameriko!To bude 6. května, den, kdy město přes devětasedmdesáti lety osvobodila Pattonova armáda.

Operace Sherman. Legendární tank odvezli z Plzně, čeká jej renovace

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám