Hlavní obsah

Pochybila policie při střelbě na fakultě? GIBS není ani po půlroce schopna odpovědi

V případu prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) žádný z policistů či zaměstnanců policie není podezřelý ze spáchání trestného činu, řekl šéf GIBS. Zda policisté pochybili, inspekce stále ani po půlroce neuvedla. Jeden z pozůstalých řekl, že GIBS sám oslovil a nedostal odpověď, inspekce ho ani sama nijak neoslovila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pohled na budovu filozofické fakulty, kde se střílelo.

Článek

„Po provedení šetření došla Generální inspekce k závěru, že žádný z policistů či zaměstnanců Policie ČR není podezřelý ze spáchání trestného činu,“ uvedl Hendrych. „Podle našeho šetření policie této události zabránit nemohla,“ sdělil po jednání Hendrych novinářům ke střelbě na fakultě. Zároveň zmínil, že je na straně policie prostor ke zlepšení, například v oblasti komunikace.

GIBS má za úkol odhalovat a vyšetřovat trestné činy policistů. Zmínil, že není úkolem inspekce hodnotit taktiku policie, může však dávat podněty pro činnost bezpečnostních sborů.

GIBS nicméně sdělila, že se zabývala i prací policie, a řekla, že policii poskytne poznatky a odborníky k možnému zlepšení analytické činnosti. Rovněž uvedla, že tyto informace sdělí i členům sněmovního bezpečnostního výboru v neveřejné části jednání.

Pietní místo ve čtvrtém patře Filozofické fakulty se otevírá veřejnosti

Domácí

„Neřešíme definitivní zprávu, čekáme na definitivní výstup policie a státního zastupitelství. Řešíme to, co je v gesci GIBS,“ uvedl předseda výboru Pavel Žáček (ODS).

Vyjádřil se také jeden z pozůstalých, který si nepřál být jmenován. „Práce GIBS se mi nelíbí. Jako pozůstalí v tom stále žijeme, nemáme sílu se někam vlamovat,“ řekl s tím, že GIBS sám oslovil, ale nedostal žádnou odpověď. GIBS s ním nijak nespolupracovala, neoslovila ho, aby se k věci vyjádřil.

„Bez našeho ukončení šetření by policii nemohla informovat,“ odpověděl Hendrych. „Odpověď na váš dopis připravujeme, rádi se s vámi sejdeme,“ dodala Pavlína Foglar Marušincová, náměstkyně ředitele GIBS pro trestní řízení. Zmínila, že všechny informace potřebné k šetření inspekce měla a její kolegové se spojili s lidmi, kteří před střelbou přišli do kontaktu s policisty.

Závěr šetření zazněl na čtvrtečním sněmovním bezpečnostním výboru. Na filozofické fakultě loňského 21. prosince vrah zastřelil 14 lidí a poté i sebe, další desítky osob zranil.

Další informace by se mohly objevit, až skončí vyšetřování trestných činů samotného vraha. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už dříve řekl, že dokud trestní řízení probíhá, nemohou státní zástupci ani policie zodpovědět otázky, které si klade veřejnost. Střelec se ještě před událostmi na fakultě dopustil dvojnásobné vraždy v pražských Klánovicích.

Policie sdělí závěry vyšetřování střelby na fakultě v červnu. Nejprve pozůstalým

Domácí

Výběr článků

Načítám