Hlavní obsah

Geriatrickým zařízením akutně chybí zdravotnický personál

Lékařské obory zaměřené na starší pacienty se v Česku rozvíjejí, akutně však postrádají zdravotnický personál. Chybějí především všeobecné sestry, ale i další pracovníci napříč obory. Se stárnutím populace geriatrie nabývá na důležitosti, s jejím rozvojem počítá i Národní plán obnovy.

Foto: Novinky

Paní Věra Mošnerová, pacientka Kliniky geriatrie a interní medicíny VFN

Článek

Na alarmující nedostatek zdravotních sester upozornila náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání VFN Dita Svobodová. „Všeobecná fakultní nemocnice poptává až 70 všeobecných sester, 30 praktických, 30 sester na intenzivní péči a další specialistky,“ uvedla.

Ministerstvo zdravotnictví podle ní slibuje v následujících deseti letech navýšení počtu absolventů z chybějících oborů o 20 až 40 procent. S kritickým nedostatkem pracovníků se však potýkají už nyní.

„Je zcela jisté, že nedostatek pracovníků zasáhne i řadu dalších zdravotnických zařízení, a bude proto omezeno poskytování zdravotních služeb,“ dodala.

Ve vyšším věku budou lidé odcházet do důchodu handicapovaní a vyčerpaní, říká geriatrička

Domácí

Oddělení bez sester

Chybějící personál trápí i nově zrekonstruovanou Kliniku geriatrie a interní medicíny VFN na Strahově. Přestože prostory jsou kompletně zmodernizovány, není podle Svobodové možné otevřít všechny čtyři místní stanice, dokud nenajdou sedm až deset dalších sester.

„Věnujeme se prevenci, diagnostice a léčbě pacientů vyššího věku, většinou nad pětasedmdesát let. Naším cílem je zdravé stárnutí a udržení zdravého stáří. Snažíme se o co možná největší fyzickou i psychickou zdatnost pacientů,“ vysvětlila přednostka kliniky profesorka Eva Topinková. Přednostkou geriatrické kliniky je už téměř dvacet let.

Klinikou geriatrie, kde se věnují jen pacientům s akutním onemocněním, projde podle Topinkové osm set až tisíc pacientů ročně. Poptávka po geriatrických službách převyšuje současné kapacity.

Podle ředitele VFN Davida Feltla nemocnice přesunem kliniky do nových prostor reaguje na rostoucí potřebu zdravotní péče pro starší pacienty.

Jednou z pacientek léčených na Strahově je třiaosmdesátiletá Věra Mošnerová, kterou trápí bércový vřed. Péči na klinice si pochvaluje. „Nikdy jsem neviděla, že by se někdo na pacienta byť jen špatně podíval. Starají se o nás moc hezky,“ řekla.

„Je vidět, že sestřičky tady mají hrozně moc práce. Myslím, že víc, než by měly mít,“ dodala paní Mošnerová. Hospitalizovaná je kvůli zhoršení stavu už potřetí, ale radost ze života podle vlastních slov neztrácí.

Naděje do budoucna

Ve VFN se s cílem získat nové pracovníky intenzivně zaměřují na výuku budoucích sester i dalších zdravotníků. „Před třemi lety otevřela První lékařská fakulta UK program Všeobecné ošetřovatelství. Jeho první absolventi, kteří získali praxi ve VFN, k nám přijdou v příštím roce,“ doufá Svobodová.

Podle Topinkové se i díky vzdělávání mladých lékařů a sester daří obor geriatrie v Česku rozvíjet. „Jsme za to velmi rádi, protože je to v souladu s budoucím plánem rozvoje geriatrické péče, který připravujeme spolu s ministerstvem zdravotnictví v rámci Národního plánu obnovy,“ uvedla.

Američanka už 80 let pracuje jako zdravotní sestra

Koktejl

Výběr článků

Načítám