Hlavní obsah

Fůůůj, slyšel Dienstbier na sjezdu SOCDEM

Otázka možné předvolební spolupráce s KSČM budí uvnitř Sociální demokracie značné vášně. Krok, který avizovala v případě svého zvolení do čela strany exministryně práce Jana Maláčová, odmítl její soupeř o funkci, exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Koalici s komunisty označil za popření základních principů strany. Jeho projev utnul křik kolegů, včetně bývalého ministra a komunisty Zdeňka Škromacha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

Jiří Dienstbier se rozhodl kandidovat na předsedu strany ve chvíli, kdy se o funkci přihlásila Maláčová. „Tím zásadním důvodem bylo, že jsem se dověděl, že jediná kandidátka Jana Maláčová se snaží vytvořit antisystémovou levicovou koalici,“ řekl delegátům sjezdu SOCDEM, který se koná v Hradci Králové.

Maláčová míní, že SOCDEM by měla pro sněmovní volby v roce 2025 vytvořit širokou levicovou koalici, včetně KSČM nebo její koalice Stačilo! Míní, že domácí politika a levicová témata by měla mít přednost.

„Já osobně se domnívám, že v případě komunistů už lze těžko mluvit o levici. Taková aliance je popřením základních sociálnědemokratických principů,“ prohlásil Dienstbier s tím, že SOCDEM nemůže být antisystémovou stranou, protože se hlásí ke svobodě a ochraně lidských práv.

Jeho projev však celou dobu rušili pokřikující delegáti. Na konci jeho projevu pak kdosi zakřičel „Fůůůj“, načež dosavadní předseda strany Michal Šmarda napomenul bývalého ministra práce a exmístopředsedu strany Zdeňka Škromacha. Ten byl členem KSČ v letech 1982 až 1989.

Foto: David Taneček, ČTK

Zdeněk Škromach na sjezdu Sociální demokracie

Spolupráci s komunisty odmítl i další kandidát na předsedu, zastupitel Prahy 12 Petr Hůla. Maláčovou označil za bývalého sociálnědemokratického premiéra Zdeňka Fierlingera, který Sociální demokracii sloučil s KSČ po komunistickém převratu v roce 1948.

Maláčová: Chci, aby se levice v Česku domluvila

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám