Hlavní obsah

„Frakce zatím nevznikla.“ Europoslanci za ANO neberou telefony

Své europoslance odepsal, jde o potvrzení jeho obrazu pro domácí národovecké voliče, míní politologové o nové Babišově frakci Patrioti pro Evropu. Sedmero zvolených europoslanců a europoslankyň za Babišovo hnutí nechce odpovídat na otázky, zda s novým směřováním evropské politiky souhlasí, či nikoliv.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Tisková konference hnutí ANO po oznámení výsledků

Článek

Noví europoslanci za ANO nereagují na novinářské dotazy nebo vypnuli své telefony. Značná část z nich přitom před volbami avizovala, že by rádi zakotvili znovu u liberálů v Renew. Andrej Babiš ale z frakce vystoupil a opustil i celoevropskou liberální stranu ALDE.

„Žádná frakce zatím nevznikla a já nemám co komentovat,“ uvedl pro Novinky alespoň jeden z nich, Jaroslav Bžoch, který do Bruselu a Štrasburku přechází z českého parlamentu. Ještě loni neúspěšně kandidoval na místopředsedu ALDE, v Česku patří k liberálnějšímu křídlu hnutí ANO. Do europarlamentu kandidoval ze druhého místa.

Skokanka z eurovoleb Jermanová je při chuti, zkusit to chce i do kraje

Krajské volby

Před volbami tvrdil, že by ANO mělo zůstat tam, kde je. „Dělat z ANO zlo kvůli tomu, že má Andrej Babiš přátelský vztah s Viktorem Orbánem, je mimo mísu. Myslím, že ohledně toho panuje zbytečná hysterie,“ tvrdil v předvolebním rozhovoru pro Prima CNN news.

Preferenci Renew opakoval i krátce po volbách. „Posílili jsme, a tak máme větší možnosti, jak chod Renew nebo ALDE ovlivnit,“ říkal v komentáři pro Českou televizi.

Námluvy s liberály a pak prudká otočka

Stejně se vyjadřovala i jednička kandidátky Klára Dostálová. V povolebním rozhovoru pro Novinky a Právo popisovala, že je ve vyjednávání s Renew úspěšná. „Zatím jsme nenarazili na odpor v rámci našich priorit,“ tvrdila například. A bagatelizovala i minulé neshody, kdy padaly návrhy na jejich vyloučení z liberální rodiny. „Problém s hnutím ANO nikdo nemá,“ odrážela dotazy. Části ALDE a Renew vadila právě blízkost Babiše s Orbánem.

Po oznámení snahy o založení nové frakce Patrioti pro Evropu na půdorysu hnutí ANO, maďarského Fideszu a rakouské FPÖ zavládlo v hnutí ANO ticho.

Návod, jak se stát znovu premiérem

Podle politologa Víta Hlouška z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně reálný vliv Babiš svým aktuálním krokem v Evropském parlamentu spíš ztrácí. „Kdyby zůstal v liberálech, tak i přes vzájemné hádání by Klára Dostálová pravděpodobně získala místopředsednické místo. Takto to odepsal,“ komentoval situaci.

Stejně věc vidí i Miloš Brunclík z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy. Oba se rovněž shodují, že celý tah má za cíl potvrzení Babišova obrazu pro domácí voliče jako hlavního evropského opozičníka. „Chce být premiérem České republiky a toto mu pomůže,“ zdůraznil Brunclík.

Socialista, národovec nebo obojí?

Podle Víta Hlouška pak jde o symbolickou tečku Babišových snah oslovit nové voliče. „Jednu dobu oslovoval sociální demokraty, teď má jejich voliče, tak ze sebe dělá krajně pravicového politika,“ uvedl.

Nyní se čeká, kdo všechno se k Babišovi s Orbánem a FPÖ v europarlamentu přidá. Aby frakce mohla skutečně vzniknout, musí mít minimálně 23 členů ze sedmi zemí, kteří jsou alespoň trochu ideově spřízněni.

Od vystoupení Babiše z ALDE a Renew se spekuluje, že by se mohla přidat Marine Le Penová z Francie, bývalý slovinský premiér Janez Janša, který si během svého působení vysloužil přezdívku „malý Orbán“, slovenský Směr v čele s Robertem Ficem nebo že by evropské konzervativce mohla opustit polská strana Právo a spravedlnost (PiS). Italský tisk pak spekuluje, že dalším členem by měla být tamní strana Liga Mattea Salviniho.

„Přátelský rozchod.“ Jourová končí v ANO

Domácí

Výběr článků

Načítám