Hlavní obsah

FOTO: Z „hrobů“ na stůl. Sklizeň chřestu u Mělníka se rozjela naplno

0:58
0:58

Poslechněte si tento článek

Hostín u Vojkovic

Milovníci chřestu se mohou radovat: „Roste!“ Na farmě Český chřest v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku právě oficiálně začala chřestová sezona 2025 a spolu s ní fakticky i celá česká zemědělská sezona. Zakladatel firmy Jiří Šafář odhaduje, že letos na polích z hrůbků, což je navršená hlína nad rostlinou, sklidí přibližně 160 tun zeleného a 120 tun bílého chřestu z aktuální výměry 200 hektarů. Původně zde převažoval chřest bílý, ale časem se ukázalo, že Češi, na rozdíl třeba od Němců či Nizozemců, preferují zelené pazochy. Důvody mohou být dva: má výraznější chuť a nemusí se loupat. Bílý chřest je ovšem jemnější a šťavnatější.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Na farmě v Hostíně u Vojkovic, která je jediným velkým producentem chřestu u nás, se 23. dubna 2025 rozjela sklizeň této oblíbené jarní pochutiny naplno.

Článek

Výběr článků

Načítám