Hlavní obsah

Fischer: Muniční iniciativa je transparentní, vše ale veřejné být nemůže

Česká muniční iniciativa je podle senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost dostatečně transparentní. Veřejnost nemůže podle senátora a předsedy výboru Pavla Fischera vědět úplně vše, a to kvůli obezřetnosti před Ruskem lačnícím po podrobnostech fungování iniciativy. Státy, které za munici platí, však mají veškeré informace.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Pavel Fischer

Článek

„Stoprocentní transparentnost by mohla iniciativu zrušit. Jsme v situaci válečného konfliktu a proti Ukrajině bojuje agresivní Rusko, které nás považuje za nepřátelskou zemi. Proto bychom měli být v některých otázkách obezřetní,“ prohlásil ve středu senátor Pavel Fischer, předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, který se zabýval v důvěrném režimu otázkou fungování české muniční iniciativy.

U dodávek velkorážové munice na Ukrajinu, která ji potřebuje na svou obranu, je podle Fischera vysoká míra rizika a doprava na frontu podléhá velkému množství pravidel. „Toto riziko, které je také obchodní, protože se jedná o přepravu nebo pojišťování, nesou firmy. Vůči veřejnosti je potřeba, abychom nešli do všech detailů,“ domnívá se Fischer.

Fischer taktéž připomněl, že podpora bránící se Ukrajiny je v zájmu České republiky, protože se tam rozhoduje o naší budoucnosti a budoucím mezinárodním uspořádání.

Černochová: Část zmrazených ruských aktiv půjde na Ukrajinu přes českou muniční iniciativu

Domácí

Co se týče donorských států, tedy zemí, které za munici platí, tak proces je dle Fischera „plně transparentní“. „Muniční iniciativa je organizována a realizována tak, aby za prostředky donorů a také České republiky byly zajištěny dodávky munice pro Ukrajinu v co nejvyšší kvalitě i kvantitě,“ shodl se jednomyslně ve středu výbor v usnesení.

Wagenknecht nedorazil

Podezření na nehospodárnost nákupů, o níž mluvil v srpnu pirátský senátor Lukáš Wagenknecht na senátní komisi pro dohled nad veřejnými prostředky, se tedy podle Fischera nepotvrdilo.

Wagenknecht tehdy uvedl, že munice má být předražená o 1,4 miliardy korun, přičemž se odkazoval na veřejné i některé jím nespecifikované neveřejné zdroje. Na režimové jednání výboru, kam byl pozván, senátor nedorazil a neúčastnil se tak diskuse, kde by mohl své podezření rozvést.

„Nebudu se účastnit dnešního jednání výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, na které mě pozval pan předseda výboru, protože proběhne za zavřenými dveřmi v utajeném režimu. Považuji to za pokračování snahy umlčet věcnou debatu o nehospodárnosti jednoho z nákupů v rámci české muniční iniciativy, zdůvodnil svou nepřítomnost ve středu na síti X pirátský senátor.

„Nechápu, co je tajné na informacích, o které vládní politici a úředníci již několik měsíců veřejně mluví, včetně detailů o počtech a obdobích dodávané munice. Dokonce poslali novináře se zásilkou munice, který reportoval celou cestu po moři a doprovázel zásilku na místo určení. Nechci být součástí této PR frašky pana premiéra. Pravdou je, že jedinou skutečností, která je neustále tajena, je cena draze nakupované munice. S tím mám zásadní problém,“ dodal Wagenknecht.

Svět chválí, Babiš haní. Šéfovi ANO leží v žaludku česká muniční iniciativa

Domácí

Výbor se i přes Wagenknechtovu nepřítomnost podle Fischera věcí detailně zabýval. „Zajímalo nás, jaký je rozpad ceny na jednotlivé položky, kolik je potřeba počítat za dopravu nebo pojištění, jaké jsou marže..,“ přiblížil Fischer. Uvedl, že ceny munice se od začátku války v souladu s enormní poptávkou významným způsobem navyšují, ale celý systém iniciativy je dle něj nastaven správně. „Je tu obrovský tlak na nákupy, tudíž se nám ceny poměrně významným způsobem zvyšují,“ podotkl Fischer.

Fischer: Čísla jsou impozantní

„Za sebe mohu říct, že ten proces, jak je nastaven, jak je připraven a jak je prezentován a jak je vymyšlen, tak je skutečně dobře postaven tak, aby tam nebyl prostor pro nějakou lidovou tvořivost,“ řekl Fischer. Dokazuje to prý i to, že se do systému zapojují další a další státy. K muniční iniciativě se připojily doposud zhruba dvě desítky států, finančně jich přispělo patnáct.

Na Ukrajinu dorazila první dodávka zhruba 50 tisíc kusů velkorážové munice z iniciativy. Největšími donory jsou Nizozemsko či Dánsko. Česko zatím přispělo na munici zhruba 866 miliony korun. Do konce letoška by Ukrajina měla obdržet asi půl milionu kusů dělostřelecké munice.

„Čísla jsou dobrá, impozantní, protože jen zařídit dodávky, vypravit je a zabezpečit trvá mnoho měsíců,“ uzavřel Fischer. Iniciativa má za cíl překlenout období, než evropské zbrojařské firmy dokážou navýšit výboru munice na potřebné množství, z jednoho milionu v letošním roce na dva miliony do konce roku 2025.

Česká muniční iniciativa je mistrovskou ukázkou psychologické operace, Kreml je zmatený

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám