Hlavní obsah

Firma MND spustila unikátní projekt na výrobu elektřiny, chce ho rozšířit na Ukrajinu

Moravské naftové doly (MND) chtějí unikátním projektem pomoci zásobovat elektřinou obyvatele na Ukrajině. Na Břeclavsku firma ve čtvrtek spustila první kogenerační jednotky na výrobu elektřiny přímo z vrtu zemního plynu, které budou fungovat pro vykrytí výpadků v české soustavě. Současně jedná o jejich vybudování na dvou místech na západní Ukrajině. Hotovo by mělo být příští rok.

Foto: Lenka Horáková

Ministr Vlček (uprostřed) by podobných projektů uvítal desítky.

Článek

MND těží v Borkovanech na jihu Moravy ropu a plyn. Ve spolupráci s firmou Gentec CHP tam nyní za 70 milionů korun vybudovala šest kogeneračních jednotek, které jsou schopné ze zemního plynu vyrábět elektřinu za nízkých emisí a s vysokou účinností. Společnost plánuje rozšiřování na další místa v České republice i v zahraničí, například na území Ukrajiny, která se potýká s výpadky proudu.

Pomoc lidem

„My už na Ukrajině jsme a těžíme tam plyn. Je tam problém, že nemají elektřinu a potřebují ji,“ uvedla ředitelka divize MND Jana Hamršmídová. Kogenerační jednotky by mohly na západě Ukrajiny spustit provoz příští rok. „V prvotní fázi by pomáhaly vyrábět elektřinu a dodávat ji do sítě. Do budoucna, až bude dobudovaná energetická soustava, by pak sloužily k vybalancování energetiky,“ řekla Hamršmídová.

Právě na vykrytí výpadků v elektrické síti slouží ve čtvrtek spuštěné jednotky na Břeclavsku. „Když je elektrická soustava napojená na množství obnovitelných zdrojů, třeba na fotovoltaiku, je velmi nestabilní s ohledem na sluneční svit. Proto je potřeba dorovnávat ty výkyvy napětí v síti,“ objasnila Hamršmídová.

Levné zdroje

Zprovoznění jednotek se zúčastnil i ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN).

„Pokud chceme moderní českou energetiku, bez podobných projektů se neobejdeme. Potřebujeme velké jaderné bloky, ale i desítky, ne-li stovky podobných projektů, jako je tento. Potřebujeme kvalitu v určité soustavě, takže ji musíme umět doplnit o efektivní levné zdroje,“ řekl Novinkám. Ředitel firmy Gentec CHP Václav Klein doplnil, že plyn bude jedním z klíčových zdrojů, který nahradí postupně končící uhlí, proto je projekt velmi důležitý.

Foto: Lenka Horáková

Vybudování šesti kogeneračních jednotek stálo 70 milionů korun.

V Borkovanech je šest kogeneračních jednotek s celkovým výkonem 3000 kW. Jsou napojené na středisko, které má nejvýkonnější těžební plynový vrt v České republice. Jeho hloubka přesahuje dva kilometry. Hlavní výhodou přímého napojení jednotky na vrt je nezávislost na distribuční soustavě a nižší náklady na provoz.

Analytik: Po odstavení uhelných elektráren může zdražit elektřina až o patnáct procent

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám