Hlavní obsah

Finální souboj o korespondenční volbu. Atentát na ústavu, zmrzačení systému, tvrdí opozice

Zmrzačení volebního systému. Protiústavní návrh. Opozice se pokusila silnými slovy ještě zarazit při závěrečném schvalování korespondenční volbu, která by umožnila krajanům hlasovat poštou ze zahraničí. Zřejmě ale neuspěje. Obě strany počítají s tím, že normu vládní koalice protlačí, jednání bude pokračovat v pátek.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Je to pokus o atentát na českou ústavu, pokus o svévolné přepsání našeho ústavního rámce a zřízení. V jistém smyslu jde o pokus o změnu našeho politického systému, a tudíž z logiky a podstaty celé věci lze síly, které tento návrh předkládají, označit jako antisystémové - antisystémové, extremistické a možná populistické, vážená pětikoalice,“ řekl v rozpravě místopředseda SPD a předseda klubu hnutí Radim Fiala.

Poslankyně za STAN Lucie Potůčková oponovala, že takové prohlášení je naopak „atentátem na zdravý rozum voličů v zahraničí“.

Výhrady měla za hnutí ANO i šéfka klubu Alena Schillerová. „Česká republika je vystavena akutní hrozbě zmrzačení volebního systému a ohrožení důvěry ve volby. Naší zemi bez přehánění hrozí, že přijde o demokratickou jistotu nevyčíslitelné hodnoty,“ hřímala.

Vládě vyčetla, že neřeší hospodářské problémy země, a místo toho se stará o zvyšování svých šancí na znovuzvolení.

Korespondenční volbu má skoro celá Evropa, Slovensko 20 let. A neděje se tam nic

Volby

Stejně jako Radek Vondráček (ANO) je přesvědčená, že se tím snaží vládní strany „urvat za každou cenu hlasy krajanů v zahraničí“ pro příští sněmovní volby v roce 2025. Současné vládní strany měly v minulosti vyšší podporu od voličů v zahraničí než opoziční ANO a SPD.

Opozici vadí, že návrh „brutálně omezí“ právo na tajnost voleb, jelikož můžou konečné rozhodnutí do poslední chvíle ovlivnit blízcí. Ohrožena je podle nich legitimita voleb i důvěra lidí v systém, který dosud nebyl zpochybňován. Pokud podle Radima Fialy ztratí lidé důvěru v to, že volbami mohou ovlivnit složení vlády, snáz mohou sahat k násilí.

Babiš: Fiala zničil ODS

Na začátku mimořádné schůze ke korespondenční volbě vystoupil i expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který se ostře pustil do nepřítomného premiéra Petra Fialy. Označil ho za „patologického lháře“ a „úplně mimo“, jelikož premiér v rozhovoru pro MF Dnes řekl, že ve volbách do Evropského parlamentu opozice neposílila, protože získala osm mandátů, zatímco vláda v součtu devět. Kritizoval také jeho výroky ke Green Dealu.

„ODS neexistuje. Vy jste ji měl povznést, vy jste zničil tu ODS, žádná ODS není, je jenom to vaše Spolu,“ vyčetl také Fialovi Babiš, podle kterého jsou „novou ODS“ Motoristé, kteří získali ve volbách do europarlamentu třetí nejvyšší počet hlasů. Fiala odmítl, že by tuto hnutí bylo „revivalem“ ODS.

Fiala řekl, že nemá potřeba na předsedu ANO reagovat. Babiš podle něj není schopen unést, že byl Fialův výkon v předvolební debatě k eurovolbám hodnocen lépe.

Debata bude pokračovat v pátek od 9 hodin. Do rozpravy byly ve středu odpoledne přihlášeny ještě desítky poslanců.

Korespondenční volbu ze zahraničí by mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb.

Volby poštou mohou rozhodnout o prezidentovi, říká expert

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám