Hlavní obsah

Fiala: Změny ve vládě chci mít hotové do konce příštího týdne

Prezident Petr Pavel akceptoval návrh na odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Oznámil to v pondělí večer premiér Petr Fiala (ODS) po setkání s hlavou státu. Změny v kabinetu chce mít hotové do konce příštího týdne. Premiér by uvítal, kdyby ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) zůstal ve vládě jako nestraník, demisi ministr v souladu s rozhodnutím Pirátů odejít z vlády podá v úterý.

Foto: ČTK

Tisková konference Petra Fialy po jednání s prezidentem.

Článek

„Pan prezident akceptoval můj návrh na odvolání Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj k dnešnímu dni a pověření výkonem funkce ministra pro místní rozvoj vicepremiéra vlády Mariana Jurečky od 1. listopadu,“ oznámil premiér Petr Fiala (ODS) po jednání s prezidentem Petrem Pavlem.

Ve chvíli, kdy Fiala oznamoval výsledky setkání s hlavou státu, Piráti zveřejnili výsledky svého několikadenního hlasování o setrvání ve vládě. Z kabinetu odejdou, což končící předseda Pirátů a nyní odvolaný vicepremiér Bartoš avizoval již předem. Podle strany Fiala porušil koaliční smlouvu, když Bartoše minulé pondělí navrhl odvolat z funkce kvůli problémové digitalizaci stavebního řízení. Piráti to pochopili jako „vyhazov z vlády“.

„S panem prezidentem jsme se shodli na tom, že oba máme zájem, aby definitivní změny ve vládě proběhly velmi rychle. Pro mě je ideální představou, abychom vše měli hotovo do konce příštího týdne,“ oznámil Fiala.

Piráti si odhlasovali konec ve vládě

Domácí

V úterý 1. října tak podají demisi pirátští ministři zahraničí Jan Lipavský i ministr legislativy Michal Šalomoun. „Chtěl bych do středy mít jasno o dalším postupu a ve velmi krátké době provést také změny, které povedou k větší efektivitě a akceschopnosti vlády,“ přiblížil Fiala.

Post ministra pro místní rozvoj by chtěl definitivně obsadit současně s pozicí ministra průmyslu a obchodu, který uvolní současný šéf resortu Jozef Síkela (STAN), jenž zamíří jako eurokomisař do Bruselu. Nahradit by ho mohl první místopředseda STAN Lukáš Vlček, Fiala se s ním tento týden sejde.

Ministr zahraničí Jan Lipavský kromě demise zřejmě odejde i z České pirátské strany. V kabinetu by mohl zůstat jako nestraník. Fiala by to uvítal, ale očekává, že o této věci bude ještě vládní koalice diskutovat.

„Jan Lipavský podá demisi a pak mohou následovat nějaká další jednání. Dovedu si představit, že by ve vládě pokračoval jako nestraník. Viděl bych v tom výhodu pro vládu a Českou republiku jako takovou,“ přiblížil Fiala. Setrvání Lipavského ve vládě by uvítali i další lídři vládních stran, tedy STAN, KDU-ČSL i TOP 09.

„Jan Lipavský je velmi kvalitní ministr zahraničních věcí. Je to člověk, který se za ty tři roky osvědčil. V resortu zahraničí je důležité navázání určitých neformálních kontaktů v zahraničí a kontinuita,“ dodal předseda vlády.

TOP 09 má připravenou náhradu za Lipavského

Domácí

Výběr článků

Načítám