Hlavní obsah

Fiala: Ukrajina dostává měsíčně desítky tisíc kusů munice

Česká republika dodala Ukrajině od zahájení ruské agrese desítky milionů kusů středorážové a velkorážové munice. V pondělí to na pravidelné poradě českých diplomatů uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Měsíčně podle něj na Ukrajinu putují desítky tisíc kusů munice.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Premiér konstatoval, že „nelze očekávat výraznou změnu na bojišti“ ani se zmírněním agresivity Ruska. To se i nadále bude soustředit na rozvrat ukrajinské strategické a civilní infrastruktury a na snahy o vyvolávání chaosu ve světě.

„Na postojích ČR se nic nemění. Nadále je v našem zájmu jak mnohostranná podpora napadené Ukrajině, tak zadržování agresora. Neočekáváme nějakou výraznou změnu na bojišti, byť samozřejmě současné manévry ukrajinských sil na ruském území jsou určitou symbolickou změnou,“ řekl premiér.

„Ale fakticky si musíme přiznat, že zásadní zlom v konfliktu teď očekávat nemůžeme,“ dodal.

Miliony kusů munice

Česká zahraniční politika se podle Fialy i nadále soustředí na posilování bezpečnosti a prosperity země a podpora Ukrajiny je jedním z klíčových kroků.

Polské stíhačky vzlétly kvůli ruským útokům na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Fiala řekl, že od začátku konfliktu se České republice podařilo na Ukrajinu dodat dva miliony kusů velkorážové munice a 22 milionů kusů středorážové munice. Premiér čísla zmínil v souvislosti s českou muniční iniciativou, do níž se zapojila celá řada zemí.

„Aktuálně Ukrajině dodáváme měsíčně desítky tisíc (kusů) velkorážové munice každý měsíc,“ uvedl Fiala. Akce podle něj nemá v novodobé tuzemské historii obdoby. Premiér zejména ocenil, že se daří zachovávat bezpečnost všech zúčastněných. Vše je podle něj pod kontrolou, což dodal v souvislosti s kritikou ohledně netransparentnosti, která zaznívá mimo jiné od tuzemské opozice. Podle Fialy je třeba mít na zřeteli, kdo má zájem na zmaření transakcí.

Nelze se řídit aktuální frustrací

Podle Fialy se ČR nevyhne rozhodnutí, jak postupovat vůči zemím, kde ruský vliv dosáhl takové úrovně, že ohrožuje naši bezpečnost, případně soulad v rámci EU či NATO. Osobně preferuje „pragmatický přístup“ a „promyšlené kroky namísto symbolických gest“.

„Musíme se řídit konečným vlivem na zájmy na ČR, nikoliv aktuální frustrací,“ dodal.

Za strategické partnery premiér výslovně označil, krom Slovenska, které označil za „bratrský stát“, Polsko a Německo, s nimiž v maximální míře spolupracujeme v oblasti bezpečnosti. Vyzdvihl rovněž důležitost vztahů s USA a podporu Izraele.

Fiala zmínil i českou „příslušnost k západnímu světu“ a jeho řádu, který zemi zaručuje svobodu a geopolitickou rovnováhu. „Nepřestávejme podporovat přirozenou autoritu Západu, to je důležitá hodnota, ke které se musíme hlásit,“ řekl Fiala.

Ukrajinci zaútočili na ruské město, kde sídlí strategické bombardéry

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám