Hlavní obsah

Fiala se na tiskovce vytočil kvůli Bartošovi

Premiér a předseda ODS Petr Fiala se v sobotu nebývale rozohnil poté, co se ho na tiskové konferenci k výsledkům senátních voleb redaktor zeptal, proč neoznámil ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi z očí do očí, že ho ve vládě již nechce. Fiala nebývale ostře popsal, jak postupoval a že mu zástupci Pirátů ani nezvedli telefon.

Premiér Petr Fiala se na tiskovce vytočilVideo: ČTK

Článek

„I kdybych to s Ivanem Bartošem udělal jakkoliv, tak bude kritika. Jak by mohla nebýt? Že bych se teda nemohl podívat do zrcadla? Tak to ne. Ale ti, kteří měli poté tiskovku, kde lhali, říkali nepravdy a ještě u toho moralizovali, ti se do zrcadla podívat nemohou,“ hřímal jindy klidný Fiala.

Narážel tím na brífink Pirátů, kteří na něm obvinili ministry za ODS z toho, že tlačili na premiéra kvůli odvolání Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj, a označili ODS za kmotrovskou stranu. Údajná konspirační schůzka se však podle nařčených občanských demokratů nestala.

Foto: ČTK

Premiér Petr Fiala na sobotní tiskovce

Ohrozili jsme peníze velkých kluků z ODS, řekl Bartoš o svém konci a omluvil se

Domácí

„Tak ještě jednou. Strávil jsem hodinu s Ivanem Bartošem, kde jsem mu postopáté vysvětloval, jak jsem nespokojený s digitalizací stavebního řízení. Postopáté jsem po něm chtěl řešení, a to týden poté, co dostal expertní zprávu,“ vysvětloval viditelně vytočený Fiala.

S Bartošem a ostatními koaličními partnery se měl podle svých slov sejít ve čtyři odpoledne. Vyhazov z vlády Bartošovi oznámil už dopoledne telefonicky, a to poté, co se s ním ráno sešel kvůli digitalizaci stavebního řízení.

„Nevidím na tom nic nečestného, nic divného. Nevím, co by pomohlo, kdybych si Ivana Bartoše pozval o tři hodiny dřív místo telefonu. Jednal jsem korektně, transparentně srozumitelně, čestně a přímo,“ řekl premiér.

Foto: ČTK

Premiér Petr Fiala na sobotní tiskovce

Michálek mu nezvedl telefon

Ohradil se také proti tomu, že by o svých záměrech nechtěl se zástupci Pirátů mluvit nebo situaci řešit. Kontaktovat chtěl šéfa sněmovního pirátského klubu Jakuba Michálka, který podle něj nebyl dostupný.

„Chtěl jsem s ním mluvit před koaličním jednáním. A taky s kým mám mluvit? Předsednictvo Pirátů v demisi, musel jsem odvolat jejich předsedu, na to koaliční smlouva nepamatuje, tak jsem se snažil chovat co nejlépe. Jakub Michálek mi nezvedl telefon,“ líčil Fiala.

„Místo toho udělá tiskovku, kde o mně vykládá lži. Za této situace je těžké dosáhnout nějakého výsledku,“ dodal.

Voliči podle něj mají možná obavu z rozklížení vlády, ale na odvolání Bartoše se ho příliš neptají. Vláda podle něj bude akceschopnější, srozumitelnější a ve čtyřech – tedy koalici ODS, TOP 09, lidovců a STAN – dokáže vše zvládnout.

„Chci mít vládu v řádu týdnů plně funkční,“ dodal.

Jednoznačně jsme jako vláda vyhráli, prohlásil Fiala

Volby do Senátu

Výběr článků

Načítám