Hlavní obsah

Fiala přijel na sjezd lidovců a vychválil Jurečku do nebes

Premiér Petr Fiala (ODS) přijel na sjezd lidovců, který byl zahájen v pátek dopoledne v Olomouci. Pochvaloval si spolupráci a nepřímo podpořil Mariana Jurečku, který obhajuje post předsedy. Delegátům sjezdu řekl, že je jedním z nejlepších členů vlády, a to i z pohledu všech vlád, kterých byl Fiala osobně účasten.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

První den celostátního sjezdu KDU-ČSL v Olomouci. Na snímku premiér Petr Fiala

Článek

„Je odvážný, nebojí se dělat nepopulární věci, když jsou správné,“ vychvaloval Petr Fiala svého vicepremiéra. Ocenil jej za příkladnou digitalizaci resortu, důchodovou reformu nebo změnu systému sociálních dávek.

Vedle Jurečky ocenil i jeho hlavního protikandidáta, rovněž ministra koaliční vlády Marka Výborného. „Děkovačka“ v jeho případě byla úspornější. Jemu poděkoval za dlouhodobou spolupráci z dřívější doby, kdy Výborný stál v čele poslaneckého klubu, i za jeho práci a ochotu postavit se do čela resortu zemědělství.

Na šéfa lidovců je nakonec nával

Domácí

Oba hlavní kandidáty na lídra KDU-ČSL pak označil za politiky, které spojuje jedna vlastnost, a to dodržování „podání ruky“. Třetího lidoveckého ministra Petra Hladíka pak označil za „zelené svědomí vlády“. Hladík kandiduje na místopředsedu strany.

Premiér Fiala ve svém projevu sice tvrdil, že nemá ambice do lidoveckých voleb zasahovat, nicméně pustil se i do obhajoby aktuálních volebních výsledků a nízkých preferencí, které Marianu Jurečkovi straníci vyčítají. „Současné strukturální podmínky nejsou pro vaši stranu výhodné,“ uvedl s tím, že přesto si podle něj KDU-ČSL vede dobře. „Nebuďte sebekritičtí a malověrní. Buďte sebevědomí a nehleďte na průzkumy,“ pokračoval.

Podle kuloárních informací si premiér jako předseda ODS více rozumí právě s Marianem Jurečkou, který je spolu s ním jedním z architektů koalice Spolu. Pro Spolu je i Marek Výborný, ale vztah mezi ním a premiérem není tak těsný.

Lídři chtějí Spolu i do sněmovních voleb, čeká se na lidovce

Domácí

Související články

Na šéfa lidovců je nakonec nával

Ještě před čtrnácti dny se do klání o šéfa lidovců nikdo nehrnul, a nyní budou mít delegáti na sjezdu KDU-ČSL v Olomouci možnost vybírat hned z pěti kandidátů...

Výběr článků

Načítám