Hlavní obsah

Fiala: Posilování extrémních hnutí v Německu pro nás není dobré

Vzestup radikálních stran v Německu je zapříčiněn i nezvládnutou nelegální migrací. Myslí si to premiér Petr Fiala, podle kterého je posilování extremistických stran znepokojivé pro Němce, ale i Čechy. Ve víkendových zemských volbách v Durynsku drtivě zvítězila krajně pravicová Alternativa pro Německo, v Sasku skončila druhá.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Posilování radikálních a extrémních politických hnutí v Německu není dobré pro Německo, ale ani pro nás. Jednou z často zmiňovaných příčin je nezvládnutá nelegální migrace. To je v Evropě čím dál větší problém,“ prohlásil premiér Fiala, který připomenul, že před tím už v minulosti varoval.

„Počty nelegálních migrantů u nás v České republice sice dlouhodobě klesají, problém ale musíme řešit na evropské úrovni,“ dodal.

Německo začalo vracet migranty do Afghánistánu

Zahraniční

Cestu vidí v rychlejším azylovém řízení mimo území Evropské unie, nastavení účinnější návratové politiky, přísnějších kontrolách a přístupu k pašerákům.

K důraznému zásahu proti pašování nelegálních migrantů do Evropy vyzývá dlouhodobě i opozice, zejména předseda ANO Andrej Babiš.

Poslanec za ODS Jan Skopeček vidí ale příčiny i jinde.

„Rostou proto, že tradiční strany selhávají v tématech, jako je otevření se masové migraci a zavíráni očí nad jejími důsledky včetně ztráty bezpečnosti či ztráty životní úrovně kvůli radikální zelené politice. To jsou pravé důvody naštvanosti voličů a úspěchu AfD či jiných podobných stran,“ uvedl na síti X.

Označovat politické soupeře za „radikální, populistické, extremistické či radikálně pravicové“ podle něj k zamezení jejich vítězství nestačí.

„Jejich pokračující ostrakizace bez změny kurzu ve výše uvedených palčivých evropských problémech povede jen k jejich dalšímu posilování,“ dodal. Většina předních českých politiků je však s komentáři zatím zdrženlivá.

Krajně pravicová Alternativa pro Německo získala ve východoněmeckých spolkových zemích Sasku a Durynsku přes 30 procent hlasů. V Durynsku zvítězila s 32,8 procenty, druhá skončila s odstupem Křesťanskodemokratická unie (CDU) s 23,6 procenty.

V Sasku CDU těsně zvítězila s 31,9 ziskem, AfD obdržela 30,6 procent hlasů.

Facka německé vládě. Volby v Sasku a Durynsku zválcovala krajně pravicová AfD

Volby

Související články

Výběr článků

Načítám